Коригират плавателния път по река Дунав със смукателни драги

0
В продължение на един месец корабоплавателният път ще бъде удълбочаван
В продължение на един месец корабоплавателният път ще бъде удълбочаван Видео: TVN

Започва корекция на плавателния път на река Дунав, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на реката Павлин Цонев.

Промяната ще става с драгиране, съобщи TVN.

Дейностите се извършват в рамките на възложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунавобществена поръчка за драгиране в общия българо-румънски участък на река Дунав. В продължение на един месец корабоплавателният път ще бъде удълбочаван.

Отпуснатите за тази дейност средства са над 6 милиона лева. Възложена е обществена поръчка и е избран изпълнител за следващите три години. Интервенцията се извършва от две самоходни смукателни драги, за да може да се възстановят дълбочините.

С новодоставените плавателни съдове, закупени със средства по проекти, Агенцията вече прави редовни проучвания на реката, с цел анализ и установяване на устойчиви решения за подобряване на корабоплавателния път, уточни Цонев. Той припомни, че ангажиментът на България по поддържане на корабоплавателния път е описан в Споразумение между правителствата на България и Румъния за поддържането и подобряването на фарватера.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари