Крум Зарков: Мотивите на премиера за оставка на шефа на ДАНС са законово неиздържани

0
Защо ПП-ДБ и ГЕРБ позволяват на Делян Пеевски да си играе играта, остава тайна
Защо ПП-ДБ и ГЕРБ позволяват на Делян Пеевски да си играе играта, остава тайна Снимка: Крум Зарков / Facebook

Евроатлантизмът у нас е застрашен от тези, които го защитават непрекъснато по телевизията, смята той

"В правомощието на президента е да се съобрази или не с предложението на Министерския съвет за освобождаване на председателя на ДАНС. Мотивите, които министър-председателят изпрати на президента, са с основания, законово неиздържани. Няма законово основание за освобождаването на Пламен Тончев."

Това каза в ефира на БНР Крум Зарков, секретар на президента по правните въпроси, бивш правосъден министър.

Според него зад отпадането на машинното гласуване в първия тур на местния вот стоят политическите сили в парламента, които се събрали на извънреден председателски съвет и са решили да се направи така, че да не може да се гласува с машини, а в същото време обвинявали ДАНС, че е информирала за нещо, което се е случило, но забравили да обвинят тези, които са интерпретирали информацията и са я превърнали в решение.

"Това, че определена хартиена коалиция в различни конфигурации от няколко години се опитва да елиминира машините, а особено машините за местни избори, не е новина. Това е във века на прозрачността, защото тези дебати са се водили в парламента. Че търсят повод - също не е новина. Но кой даде повод? Човекът, който влезе и снима с телефона си? Тези, които интерпретират тази информация? Или тези, които констатират, че е имало такъв факт, каквото са длъжни да направят?".

Крум Зарков направи оценка и за единия от кандидатите за кмет на София - Ваня Григорова:

"Има голям потенциал и е успя да постави дневен ред на обществото".

В предаването "Политически НЕкоректно" той коментира, че евроатлантизмът в България е застрашен от тези, които го защитават непрекъснато по телевизията:

"Това са хора, загубили легитимация, или се чувстват недостатъчно харесвани - търсят причина да бъдат във властта, след като са се разбрали с нея в елита, но трябва да дадат нещо и на базата - избирателите. Трябва да има рационален разказ... Европейската ни интеграция не е заплашена, дори е доказано, че се ускорява".

По думите му Делян Пеевски от своя гледна точка играе правилно играта си - има нужда от легитимация и се възползва от това, което му е дадено като възможности:

"А защо ПП-ДБ и ГЕРБ му позволяват това, остава тайна... Политическата логика на властта е, че който има възможно мнозинство, той съсредоточава възможно най-много власт и не я дава даром, но тук се получава нещо такова. ДПС е целенасочено привлечена към това мнозинство, от което се възползва и дори заема челна позиция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари