Кристин Лагард: Инфлацията ще продължи да спада, ако заплатите не растат допълнително

0
Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции, увери президентът на Европейската централна банка
Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции, увери президентът на Европейската централна банка Снимка: Фейсбук

Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции, увери президентът на Европейската централна банка

Европейската централна банка следи отблизо текущите пазарни напрежения и сме готови да реагираме, ако е необходимо, за да запазим ценова стабилност и финансова стабилност в еврозоната. Това се посочва в изявление на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, информира БТА.

Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции. Във всеки случай нашият набор от възможни решения ни дава пространство да осигурим ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, ако такава се наложи, изтъква още Лагард в текста на документа публикуван и на сайта на ЕЦБ.

Думите ѝ са във връзка с възникналите по-рано опасения за здравето и на европейската банкова система след фалита на две големи регионални банки в САЩ ("Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB) и "Сигничър банк" (Signature Bank, бел. ред,) и спешното придобиване на швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse) от прекия ѝ местен конкурент Ю Би Ес (UBS).

Лагард посочва, още че след като ръстът на европейската икономика се забави през четвъртото тримесечие на миналата година се очаква "известно подобрение в активността и доверието" през настоящия период.

Риск за икономиката представлява все още възстановяващите се вериги за доставки, както и неоправданата война на Русия срещу Украйна, „въпреки това, ако компаниите могат да се адаптират по-бързо към предизвикателната международна среда, това, съчетано с отшумяването на енергийния шок, може да подпомогне по-висок растеж от очаквания в момента.

По отношение на инфлацията президентът на ЕЦБ сочи в своето изявление, че тя се е понижила от пика през октомври отразявайки спада в цените на енергоносителите, както и заради въздействието на мерките предприети от правителствата с цел защита на потребителите. Лагард обаче изтъква, че тези мерки трябва да са ограничени във времето и, че трябва да са целенасочени.

"Очакваме инфлацията в еврозоната да продължи да спада, тъй като прилагането на настоящата парична политика намаляват все повече търсенето", допълва Лагард.

По думите ѝ негативно влияние върху процеса на намаляване на инфлацията може да се очаква заради "исторически високият ръст на заплатите", който се подкрепя от липсата на работна ръка.

От друга страна напрежението на финансовите пазари и намаляващите цени на енергоносителите "може да да доведат до по-бързо намаляване на инфлацията", допълва президентът на ЕЦБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    А бе, я....
    Еби си майката, дърта спинозна мумия!
  • 7
    2
    ...
    мега - лъжи ! нито една цена не е дала назад и жълт петак в цяла западна европа. сигурно пробват да залъжат Франсетата да не подпалят Париж, ако другата седмица удължат пенсионирането през задната вратичка.
  • 12
    1
    Az
    А ако се намалят заплатите още ще падне инфлацията. А ако работим без заплати ще е най-добре май?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари