Кристин Лагард: ЕС да спре бързия ръст на заплатите

0
ЕЦБ повиши лихвените си проценти от 0,5 процента на 2,5 процента от юли
ЕЦБ повиши лихвените си проценти от 0,5 процента на 2,5 процента от юли Снимка: ЕПА / БГНЕС

ЕЦБ повиши лихвените си проценти от 0,5 процента на 2,5 процента от юли

Заплатите в еврозоната се увеличават по-бързо, отколкото искат в Европейската централна банка и тя трябва да предотврати това да добави към вече високата инфлация във валутния блок, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от европейската редакция на Politico и агенция Фокус.

"Знаем, че заплатите се увеличават, вероятно с по-бързи темпове от очакваното“, каза Лагард пред хърватския вестник Jutarnji list, преди Хърватия да се присъедини към валутния блок. "Не трябва да позволяваме инфлационните очаквания да се увеличат или заплатите да имат инфлационен ефект“.

Лагард добави, че в момента лихвените проценти на ЕЦБ трябва да са по-високи, за да се ограничи инфлацията. Централната банка трябва да "вземе необходимите мерки", за да намали инфлацията до 2 процента от сегашния ѝ процент от близо 10 процента в еврозоната, каза тя.

"Трябва да внимаваме вътрешните причини, които виждаме, които са свързани главно с фискалните мерки и динамиката на заплатите, да не доведат до утвърждаване на инфлацията“, предупреди Лагард.

ЕЦБ повиши лихвените си проценти от 0,5 процента на 2,5 процента от юли в опит да спре скока на инфлацията. Централната банка увери, че е готова да предприеме допълнителни мерки, за да се опита да доведе нивото на инфлация възможно най-близо до 2 процента - както се изисква в мандата на ЕЦБ. Лагард не предостави подробности за новите политики в интервюто.

Тъй като Хърватия става най-новият член на общата валута на ЕС на 1 януари, Лагард отбеляза, че "еврото ще служи като щит за Хърватия“, но предупреди, че това "не означава, че трябва да спрете с реформите“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Оф, мори майко!
    Тая дъртата дрипа мирише на босилек и некрологът ѝ се подава от джоба! Вместо да раздава акъл, който няма в изобилие, да си наляга минджата проскубана и да си гледа старинките!
  • 5
    3
    плюс-минус
    Нека г-жа Кристин Лагард да остане на минимална заплата, та да видим що ще ги бръщолеви тогава.
  • 7
    2
    123
    Крокодила дърт отишла не къде да е а пред новоизлъганите БАЛЪЦИ да ги успива, че еврото взе да им идва хак още на третия ден.
  • 3
    1
    селянин
    Да Ви ЕПМ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари