Кристиан Вигенин: ПП и ДБ подхвърлиха един нарязан паметник на избирателите си, за да преглътнат сглобката

0
Консенсусът сред мнозинството е - аз на тебе, ти на мене, казва депутатът от левицата
Консенсусът сред мнозинството е - аз на тебе, ти на мене, казва депутатът от левицата

Всеки намери своята плячка в новата Конституция, заяви депутатът от БСП

Реалността е далеч по-различна от този лек, тих, спокоен разговор, който тече тук, в студиото, между представителите на сглобката. За какъв консенсус говорим, при положение, че основният резултат, който постигна тази сглобка е да препере лидера на ГЕРБ, бъдещия лидер на ДПС и да ги направи ключови фактори в Парламента и в управлението на страната”.

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин в студиото на „Панорама”, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тези дни премиерът Денков каза някъде, че хората са щастливи и веднага се сетих за Смирненски. Неслучайно идват тези препратки, защото ситуацията, в която се намираме много започва да прилича на 30-те години на миналия век. И това не е случаят с нарязания паметникуправляващите от ДБ и ПП просто трябваше да подхвърлят един нарязан паметник на своите избиратели, които продължават да не вярват в тази сглобка и не приемат, че тази битка на ценности, която водеха, изведнъж остана на заден план”, посочи Кристиан Вигенин.

По думите му за сметка на това на преден план е излязла една коалиция, некоалиция или сглобка, както и да се нарича тя – която не създава спокойствие, а генерира постоянни проблеми и скандали. „И консенсусът в нея е на база – аз на тебе, ти на мене и заедно правим мнозинство за нещо си. Това е едно безпринципно управление, което няма да ни докара нищо добро”, посочи социалистът.

Той бе категоричен, че и промените в Конституцията са точно в тази посока. „Като изключим факта, че се направи уж, някакъв опит за съдебна реформа - част от предложенията нямат никаква връзка, това са насипни идеи, които отлежаваха два месеца, след което в рамките на няколко дни претърпяха пълна промяна, за да стигнем до това, което преди броени дни се гласува. И непосредствено след гласуването започнаха да излизат проблемите – недогледани заради това постоянно бързане”, заяви в коментара си за промените зам.-председателят на Народното събрание.

Той припомни, че по промените са се изказали сериозни хора, конституционалисти, които са подчертали, че една съществена част от тези промени са противоконституционни. „Те не могат да бъдат направени от обикновено НС – и по отношение на новите разпоредби за служебното правителство, и по отношение на създаването на два органа – Съдебен и Прокурорски съвет, и преформатирането и преформулирането на ролята на НС. И за да завършим целия този риск, на който подложиха държавата: Знаете, че ако КС обяви тези разпоредби за противоконституционни, не се възстановява действието на предишните норми и ще поставим държавата пред хаос”, подчерта народният представител от „БСП за България”.

Можеше да бъде много по-различно, ако тези промени в Конституцията не бяха просто залогът за съществуването на сглобката, така както беше озвучено от онова прословуто заседание на НС на „Продължаваме промяната”, в което точно промените в Конституцията бяха един от елементите, за да съществува тази сглобка”, припомни социалистът.

Всеки намери своята плячка в тази Конституция”, заяви Вигенин и даде пример:

През новия Прокурорски съвет, така както е планирано да бъде реализиран, ще бъде наложен пълен политически контрол над прокуратурата, през прокуратурата над съдебната власт. И г-н Иванов знае много добре, че съдът не може да функционира ефективно, ако прокуратурата и следствието не си свършат ефективно работата”, обърна се към Христо Иванов Кристиан Вигенин.

По думите му сегашната сглобка ще си разпредели първо Прокурорския съвет, в който 6 човека ще бъдат избрани от НС, на практика там ще станат 7 на 3, защото главният прокурор се избира от Прокурорския съвет, а главният прокурор ще го избере политическата квота.

Ние имаме своите сериозни опасения за това, което се случва в страната, защото беззаконието е повсевместно, нищо, че се правим, че не съществува. Паметникът на Съветската армия беше нарязан абсолютно незаконно и съдът вече се произнесе. И няма никакви планове за възстановяване – просто едно прибързано нарязване, за да подарим нещо на избирателите на ПП и ДБ”, заяви Кристиан Вигенин.

По думите му това не е просто паметник-символ на някаква отминала епоха – за голяма част от българските граждани, това е символ на победата над фашизма, няма нищо общо нито с Путин, нито със съвременна Русия. Това е паметник, преди всичко на Трети украински фронт, това е и паметник и на украинските войници, които са се били срещу нацистите.

Фашизмът не идва изведнъж, той идва стъпка по стъпка – през оправдаване на миналото”, каза социалистът и даде пример: „Една чудесна декларация направиха ПП онзи ден, срещу съвременния фашизъм. След което, ние от БСП направихме декларация за убитите преди 80 години 6 деца в Ястребино. Фашистката власт разстрелва децата, наказателно, защото роднините са партизани. За нас тези крака и ръце на тортата на ДБ не са просто една безвкусна шега. Докато течеше декларацията на БСП за 6-те ястребинчета, част от парламентарната група на ПП-ДБ възмутена си излезе от залата. Какво е това? Знаете ли, че министър Тагарев е отказал за първи път от 90-та година насам да се ангажира Шуменското военно училище с духовия оркестър?

Започваме да минаваме граници, които вече стават опасни. И като говорим за ролята на БСП – да, не е удобно понякога, проблемно е, но ние държим да бъдем тази спирачка пред надигащата се реакция и този пълзящ фашизъм, който навлиза полека-лека”, заяви зам.-председателят на БСП.

По думите му с останалите опозиционни партии, когато БСП има сходство - гласуват заедно. „Но не очаквайте от БСП да ходи да дърпа кабели и се бие в Парламента. Ние сме сериозна партия, опитваме се да градим сериозна европейска алтернатива на това, което се случва и мисля, че стъпка по стъпка ще успеем. И това се видя на последните избори, че ако не е някакъв огромен успех, най-малкото има обръщане, стабилизиране на БСП и ние искаме да продължим в тази посока”, отговори на въпрос на водещия Кристиан Вигенин.

БСП ще защитаваме законността във всяка една ситуация. Каквото и да говори г-н Иванов, фактите са факти – 6 човека политическа квота в Прокурорския съвет, при това не могат да бъдат действащи прокурори- Те трябва да бъдат личности, извън системата. Какви ще са те – разбира се, ще ги видим. Но аз виждам това, което пише, виждам това, което се случва - действия без ясен план. Ако имаше ясен план – сигурно можеше да не се правят тези съществени промени в последните дни бързо, сигурно щеше да има ясен план какви закони предстоят или тепърва пак ще започнат споровете между трите коалиции в сглобката”, репликира изказване на Христо Иванов Вигенин.

След като се даде възможността и хора с двойно гражданство, и тук подчертавам – не става въпрос само за българи, които са получили след това чуждо гражданство, а и за чужденци, които след това са получили българско гражданство. Тепърва някои от авторите на промените започнаха да се сещат, че има термин като български гражданин по рождение, който можеше да се използва, че могат да се търсят по-меки форми. Защото, се създава впечатлението че ще почнем да си внасяме отвън и министрите.”, коментира зам.-председателят на Народното събрание.

И отново се обърна към Христо Иванов: „Бяхте голям борец срещу корупцията, в последно време не съм ви чул да споменете и една дума срещу корупцията. Защото, тези, които бяха олицетворение на корупцията - сега са при вас, с вас и вие ги препирате”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари