Кредитни хищници: Взимаш 1000 лева заем, трябва да върнеш 4000 лева

0
Потресаващи случаи и уловки в договорите за бързи кредити
Потресаващи случаи и уловки в договорите за бързи кредити Видео: вестник СЕГА

Потресаващи случаи и уловки в договорите за бързи кредити

Банки и фирми за бързи кредити продължават да залагат капани в договорите с клиентите си. В резултат хората задлъжняват тежко и не могат да си плащат вноските, пише вестник СЕГА.

Адвокат Десислава Филипова е водила десетки дела на клиенти, изпатили си от кредитори "хищници", и се е натъкнала на потресаващи случаи:

Фирма за бързи кредити отпуска 1000 лева, като си добавя такса за експресно отпускане в размер на...350 лв. Друга компания от същия бранш дава на клиент 1500 лв. заем, но тъй като човекът не е посочил поръчители или някакво обезпечение, му стоварва "неустойка", която е 1294 лв. Самата договорена лихва е висока - 41%, а като се добави въпросната "неустойка", разходите по обслужването на кредита скачат на 335% годишно.

Трети кредитор прилага подобен капан, като го маскира като "услуга" за осигуряване на поръчител. Клиентът изумен разбрал, че освен погасителната вноска по заема - 236 лв., трябвало да плаща всеки месец още 169 лв. за услугата.

Има евродирективи и тълкувания на Съда на ЕС, които притискат финансовите институции да спрат да залагат клопки в договорите за кредити, а българските съдилища - да защитават по-ревностно потребителите, когато са станали жертви на такива клаузи капани, коментира в (О)позиция адв. Филипова. Според нея налагането на европравилата у нас става бавно, защото кастата на кредиторите си има сериозно лоби в Народното събрание. Добрата новина е, че клиентите, които са били осъдени от банки заради забавени вноски, вече могат да поискат преразглеждане на делото, ако в договора за кредит са били заложени неравноправни клаузи, обясни адвокат Филипова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    мм
    В коя европейска страна ги има?Никъде на кого са бързите кредити?Почти всичките на групировките ,къде сте виждали да върви реклама да теглиш кредит да си платиш тока?Пак ли колата не тока !!!!!хахахах Шенген ли викате кви пет лева
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари