БНБ очаква ръст на необслужваните кредити

0
Ускорените темпове на жилищното кредитиране създава риск от задлъжнялост при спад на икономическата активност
Ускорените темпове на жилищното кредитиране създава риск от задлъжнялост при спад на икономическата активност Снимка: БГНЕС

Ускорените темпове на жилищното кредитиране създава риск от задлъжнялост при спад на икономическата активност

Управителният съвет на БНБ взе решение да увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции от 0.5 на 1.0 процент. Решението влиза в сила от 1 октомври 2022 година.

Централната банка пояснява, че е взела под внимание допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

"Кредитната активност се разширява с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален бъдещ спад на икономическата активност. Повишението на равнището на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките", посочва от Българската народна банка.

Наредбите на БНБ определят, че вдигането на нивото на антицикличния капиталов буфер следва да се обяви една година преди решението да влезе в сила. За периода до края на третото тримесечие на 2022 г. равнището на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции,, се запазва на текущото ниво от 0.5%.

Редно е да отбележим, че антицикличният капиталов буфер е пруденциален инструмент, въведен със споразумението „Базел III“ с цел да се противодейства на последиците от икономическия цикъл за дейността на банките по отпускане на заеми. В благоприятни времена, когато кредитният растеж е засилен, този буфер изисква от банките да разполагат с допълнителен капитал, така че при промяна на икономическия цикъл и забавяне или дори свиване на икономическата дейност, той да може да бъде освободен, за да даде възможност на банките да продължат да отпускат заеми за реалната икономика. Ако определена банка наруши това изискване, тя е длъжна да ограничи или спре изплащането на дивиденти или премии.

"Съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 8 на БНБ, при оценката за нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор по чл. 5, ал. 1, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск. По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на второто тримесечие на 2021 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 97.6%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-30.4 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер", се посочва в съобщението на БНБ от 16 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари