Кредит за имот според дохода, а не по цената на жилище

0
Всички банки ще изготвят профили на кредитополучателите
Всички банки ще изготвят профили на кредитополучателите Снимка: БГНЕС

Нови правила влизат в сила от 30 юни 2021 година

От 30 юни 2021 г. банките ще управляват по нови правила кредитирането. Преди ден БНБ утвърди насоки, издадени от Европейския банков орган, които целят да се намали до минимум рискът при отпускането на заеми, пише "24 часа" .

Всички банки ще изготвят профили на кредитополучателите. При свързани лица най-лошият рейтинг ще се присъжда за цялата група. Клиенти, които са били в просрочие над 30 дни, ще получат най-рисков профил.

При отпускане на заем банката трябва да има оценка за способността на кредитополучателя да покрива задълженията си.

При ипотечен заем оценката на обезпечението няма да бъде основен критерий за одобрение, а платежоспособността на клиента. Изключение ще са само случаите, при които е предвидено, че изплащането на кредита се основава на продажбата на имуществото, дадено като обезпечение. Особено внимание при оценката на ипотеките ще има към самонаети лица.

При отпускането на заеми банката не трябва да се основава на предполагаемо значително увеличаване на дохода, освен ако не се представят достатъчно доказателства за това. Когато се оценява способността на кредитополучателя да покрива задълженията, следва да се отчитат поетите и други неотменими разходи за издръжка.

Преструктуриране на лош кредит при ипотека на имот ще се разрешава до 24 месеца. Може да се съкращава срокът за вноските, по-кратък гратисен период, капитализация на дълга, намаляване на лихвата, удължаване на падежа, допълнително обезпечение, разсрочени плащания.

До частично или пълно опрощаване на дълг ще се пристъпва само ако се докаже, че другите опции не работят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари