Кратка история на телефона

2
На 14 Февруари 1876 г. Александър Греъм Бел подава заявка за патент на първия телефон
На 14 Февруари 1876 г. Александър Греъм Бел подава заявка за патент на първия телефон

На 14 Февруари 1876 г. Александър Греъм Бел подава заявка за патент на първия телефон

Историята на телефона започва с изобретяването на телеграфа през 1830 г. Телеграфът позволява изпращането на съобщения на големи разстояния, но е ограничен до предаване на сигнали под формата на точки и тирета. Желанието за по-ефективна и ефективна форма на комуникация доведе до развитието на телефона, пише Digital.

Ключови моменти:

1. На 14 Февруари 1876 г. Александър Греъм Бел подава заявка за патент на първия практичен телефон. Бел е роден в Шотландия изобретател и преподавател, който работи върху устройство за предаване на реч в продължение на няколко години.

2. През 1877 г. Бел основава Bell Telephone Company, която се превръща в една от най-успешните компании в ранните дни на телефонната индустрия.

3. През 1885 г. е инсталирана първата телефонна линия на дълги разстояния между Ню Йорк и Бостън, обхващаща разстояние от приблизително 250 мили.

4. През 1892 г. първият обществен телефон, работещ с монети, е инсталиран в Хартфорд, Кънектикът.

5. През 1915 г. е завършена първата трансконтинентална телефонна линия, свързваща Ню Йорк и Сан Франциско.

6. През 20-те години на миналия век е представена първата автоматична телефонна централа, която позволява на обаждащите се да провеждат разговори без нужда от оператор.

7. През 1947 г. първият мобилен телефон е изобретен от Bell Labs. Тази технология в крайна сметка ще доведе до развитието на мобилния телефон.

8. През 60-те години на миналия век е разработена първата сателитна комуникационна система, която позволява провеждането на телефонни разговори на големи разстояния чрез сателити.

9. През 80-те и 90-те години на миналия век цифровата революция доведе до нов напредък в телекомуникационните технологии, включително широкото приемане на оптични кабели и развитието на интернет.

Днес телефонът остава жизненоважна част от нашето ежедневие, с развитието на смартфоните и другите мобилни устройства, което революционизира начина, по който общуваме помежду си.

За относително кратко време телефонът измина дълъг път от изобретяването си в края на 19 век, с ключови моменти като първата междуселищна линия, първата автоматична централа и изобретяването на мобилния телефон, проправящи пътя за телекомуникационните технологии, които ние използвайте днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари