Красимир Вълчев: Училищата са готови да превключат към онлайн обучение

12
Всички са надяваме май-юни да имаме малко повече време за компенсиране на изоставаният
Всички са надяваме май-юни да имаме малко повече време за компенсиране на изоставаният Снимка: БГНЕС

Училищата са готови за един час да превключат към онлайн обучение

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред БНР и посочи, че и в момента близо 30 000 учители работят едновременно и в електронна и присъствена среда.

„Реагираме за зависимост от ситуацията. Ако се повиши броят на заразени, по-добре по-бързо и за по-кратко време да превключим на обучение в електронна среда за по-голям процент от учениците, за да може след това по-бързо да се върнат в класните стаи, отколкото да допуснем още по-голямо увеличение на броя на заразените”, обясни той.

Вълчев призова да се пазят и да спазват мерките, да носят маски с по-висока степен на защита, тази седмица от МОН са препоръчали междучасията да започват с проветряване, да правят почивки в часа от носене на маски.

„Всички са надяваме май-юни да имаме малко повече време за компенсиране на изоставанията и ще бъде по-добра ситуацията”, каза още министърът.

По думите на Вълчев при учениците 1-4 клас имало по-малко пропуски, отколкото предходни години. Тази година не са се провеждали екскурзии, нямаше и грипни ваканции. „Този срок, ако се задържат учениците от начален етап се задържат по този начин на 80—90 % в класните стаи, ще е успех”, заяви министърът.

Според него третата вълна ще бъде последна. „Освен затопляне, ще има и колективен ефект от имунизацията, който ще се усети и при 20-30% ваксинирани”, каза той.

Министърът очаква броят на желаещите да се ваксинират учители да нараснат. Сега те са около 24%, като 5-6% от педагозите вече са изкарали коронавируса. „Ако имаме достатъчно ваксини, убеден съм, че голям процент от учителите и обществото, ще се ваксинират”, заяви Вълчев. По думите му 90% причините за по-малкото желаещи е първоначална предпазливост, да не са от първите.

В момента МОН проучваме и нагласите сред родителите за масово тестване на учениците. „Ако го предприемем, ще имаме по-добра картина и ще управляваме по-добре пандемията. Проблемът, е че резултатите са валидни за съответния ден”, обясни министърът. Той се надява да има възможност учениците да бъдат тествани няколко пъти и апелира родителите да се възползват от нея.

Просветният министър каза, че от МОН са отговорили на омбудсмана относно искането ѝ за отмяна на изпити за 4-и и 10-и клас. Вълчев обясни, че един от аргументите бил лошата епидемична обстановка, който обаче може да не е на дневен ред, когато предстои изпитите да бъдат положени. „Не може да презюмираме, че юни епидемичната обстановка ще бъде по-лоша, за да отменим изпитите”, заяви министър. Вторият аргумент бил, че учениците имали пропуски в знанията и учители и родители се притеснявали. „Ролята на външното оценяване е да видим тях какви пропуските, никой ученик няма да отпадне от образователната система”, обясни Вълчев защо и този аргумент не е валиден.

По отношение на матурите пък той обясни, че април ще се направи анализ кои теми да отпаднат. Апелирам кум учениците да четат и да учат всичко. Четенето извън конспекта помага повече, призова министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари