Красимир Митов: Българите чакат някой друг да им свърши работата

1
Работниците сами трябва да помислят за своето бъдеще
Работниците сами трябва да помислят за своето бъдеще Снимка: frognews.bg

В България не може да се случи общо синдикално събиране, каза председателят на Синдикат „Защита“ Красимир Митов, предава БНР.

Според него това се дължи предимно на управляващите, които по думите му работят на принципа „разделяй и владей“:     

„Те обичат да работят с казионните синдикати, които са удобни за тях и да водят битка срещу тези, които мислят различно. Това разделяне води до много сериозни проблеми. Синдикалните организации не могат да се обединят в една обща кауза и оттам идват проблемите за трудещите се, които са в полза на работодателите и управляващите“, изказа мнение той в предаването „Преди всички“.

Митов отчете ниско обществено доверие и малко членуващи в синдикатите: „Нашата цел е да променим статуквото и да се опитаме да върнем доверието в синдикатите“.

Моделът в България е същият като във Франция, смята председателят на Синдикат „Защита“, но посочи разликите:

„Французите малко да усетят, че правата им са накърнени, излизат на улицата и ги отстояват с протести. В България е точно обратното – българинът изчаква някой друг да му свърши работата, да пишем по форумите, търсим причини да не излезем, да не протестираме, да не си отстояваме правата“.

Според него липсата на диалог с властта и нерешаването на проблемите водят до протестите:

Премиерът няма проблеми с обещанията. Щом види, че някой излиза под прозореца му, той излиза и обещава, но след това не изпълнява“.

Красимир Митов посочи като голям проблем свободното сдружаване на хората. Според него който се опитва да се сдружава и да търси правата си, бива преследван, уволняван или тормозен. Основният проблем обаче е бедността, категоричен е той. По думите му незабавно трябва да се започне с увеличаване на доходите.

Първото нещо на държавата е да осветли печалбата на предприятията, на второ място са синдикатите и самите работници, посочи решението Митов и подчерта, че с бездействие няма как да се случи нищо:

Работниците сами трябва да помислят за своето бъдеще“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари