Красимир Каракачанов: Правителството няма за какво да бъде критикувано

1
Това е политическата действителност в България
Това е политическата действителност в България Снимка: NOVA

Правителството няма за какво да бъде критикувано за предприетото по време на извънредното положение.

Мерките срещу COVID-19 не бяха най-строгите в Европа. Болниците ни бяха предварително подготвени за пандемията. Благодарение на мерките ние сме от страните в челната тройка с най-малко загинали. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Неделята" по NOVA.

По отношение на кредитите, той заяви: „Няма нищо безплатно. Ние се стремим без сериозни външни кредити или заеми да овладеем кризата. Тези пари после някой ще трябва да ги връща“, подчерта вицепремиерът.

„Имахме идея да се направи един постоянен икономически съвет, в който да участват хора от реалния бизнес, които да предлагат идеи на правителството по време на кризата“, разясни министърът на отбраната.

„Много наши мерки за справяне кризата бяха одобрени. От години настояваме да се разбие монопола на хипермаркетите. Оказа се, че българин, собственик на верига магазини у нас, е написал доноса срещу нас в Европа. Българин се опита да прецака държавата си. Аз се радвам, обаче че министър Танева не е склонна да отстъпи. Солидарността е един красив параван, зад който има само идеи“, коментира Каракачанов.

Министърът на отбраната не изключи вероятността да се наложи да се прехвърлят пари от бюджета им, ако има втора вълна на пандемията или кризата се задълбочи. Той разкри, че правителството е подало ръка на ресторантьорите уговорката секторът да се изсветли, тъй като този сектор плащал най-малко ДДС в бюджета.

Относно намаляването на ДДС за книгите, Каракачанов уточни, че идеята е това подпомагане да се насочи само към българските автори.

На въпрос за есемесите, в които бе замесено името на финансовия министър, вицепремиерът каза: „10 месеца преди края на мандата трудно ще се разклати правителството. Ако то само не се торпелира. Виждате някаква алтернатива в лицето на БСП? Ще се правят и други опити. Но хората виждат това и дават доверие на правителството. Това е политическата действителност в България. Това, което ние като политици си направихме сами, бе срещу хората и държавата. И тогава и сега някой имаше външни интереси земеделието ни да бъде разбито. Всичко е икономически интерес и битка за владеене на капитал. Той допусна, че дори зад пандемията се крият някакви интереси“, каза Каракачанов.

„Хората разчитат на държавата си. Силна държава означава и работещи институции“, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук