Красимир Кънев: В Германия хора като Джамбазки лежат по затворите, а у нас са евродепутати

1
У нас доминира сталинисткият манталитет
У нас доминира сталинисткият манталитет Снимка: БГНЕС

В Германия хора като Джамбазки лежат по затворите, а у нас са евродепутати.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев коментира в предаването "Честно казано" при Люба Кулезич атаките от страна на евродепутата Ангел Джамбазки към правозащитната организация.

"В предизборния период всяко явяване по теливизията струва пари. Джамбазки изрича откровени лъжи срещу БХК. Той говори парадоксално. От една страна, ние защитаваме само "дегенерати и убийци". От друга страна, цялото правозащитно движение ни признава за автентична правозащитна организация", каза Кънев.

Той заяви, че политици като Джамбазки имат сталинистки манталитет. "Този манталитет съществува във всички политически партии, но Патриотите са пълно превъплъщение на този манталитет. Истинският въпрос е защо тези парии са толкова близо до държавното управление е истинският въпрос? В другите държави тези партии са маргинални, а у нас те си имат министър-председател."

По думите му в Германия хора като Джамбазки лежат по затворите, а у нас са министри и евродепутати.

Председателят на БХК категорично отхвърли обвиненията, че организацията му обслужва чужди интереси. Правозащитникът обясни, че Комитетът защитава правата на жертви на държавна репресия, на деца в институции, на жени, жертви на насилие. На хора, които са дискриминирани в различни сфери на обществения живот.

Кънев коментира като безпочвени твърденията, че членовете на Хелзинкския комитет са грантаджии. Той уточни, че организацията му получава дарение от Фондация Отворено общество, което не надхвърля повече от 10% от общия бюджет, както и средства от Европейската комисия.

Правозащитникът обсъди накратко и делото на Джок Полфрийман - според него това е фронтална атака срещу Съюза на съдиите в България. Председателят на БХК обясни, че наградата Човек на годината няма никакво материално изражение.

"Ние просто администрираме тази награда. Номинациите обаче идват от хора, които нямат нищо общо с БХК. Съгражданка на Джок Полфрийман го е номинирала за работата му в затвора. Журито, които решават кой да спечели, също са външни на БХК", завърши Кънев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари