Красимир Кънев: Присъда за полицая, прострелял 18-годишния младеж

1
Законът на МВР допуска използване на оръжие само, когато това е абсолютно необходимо, коментира председателят на БХК
Законът на МВР допуска използване на оръжие само, когато това е абсолютно необходимо, коментира председателят на БХК Видео: NOVA

Законът на МВР допуска използване на оръжие само, когато това е абсолютно необходимо, коментира председателят на БХК

Историята с фатално простреляния 18-годишен Светльо Младенов, заподозрян за серия грабежи, повдигна много въпроси през изминалата седмица. Ситуацията коментира Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA.

"Преценяваме ситуацията по съобщените досега факти по случая и на базата на това можем да предположим, че е налице флагрантно нарушение на закона. По специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска използване на оръжие само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи да направят всичко възможно да запазят живота на лицето срещу тях", заяви Кънев.

"Слушах упражнения на Главния секретар на МВР по въпроса за абсолютната необходимост, които са изцяло некомпетентни за мен. Той каза, че условието за абсолютна необходимост е изпълнено когато полицейския е предупредил и произвел предупредителен изстрел. Но това е изискване на закона, а допълнение към него е абсолютната необходимост. Има редица фактори, които служителят трябва да прецени", заяви Красимир Кънев.

Председателят на Българския хелзинкски комитет коментира, че факторите, за които става дума когато се коментира абсолютната необходимост са - характера на извършеното престъпление, представлява ли лицето актуална опасност за някого, какъв вид оръжие трябва да бъде използвано, къде да бъде насочено то. Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация.

"Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг, освен наказателно обвинение срещу полицейския служител и присъда, която да отчита тежестта на причиненото увреждане. Ние говорим за загуба на живот на един 18-годишен младеж", заяви председателят на БХК.

От друга страна относно правата на жертвите на грабеж Кънев добави: "Правата им трябва да бъдат по адекватен начин застъпени в в хода на наказателното производство. Това е предвидено в българското законодателство - когато лицата, които са извършили грабежи бъдат заловени и предадени на съд, жертвите имат право да стъпят в това производство и да участват в него."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Никола Стоянов
    Точно това и аз съм казал и в други постове които бяха уж за защита на полицая щото бил изпълнявал задълженията си. Да, ама не е.
  • 2
    5
    Балканеца
    Бахти наглия педал. И бахти жалките медии, които дават гласност основно на такива утайки. Нова са ясни, дунавпрост явно и те не искат да изостават.
  • 14
    4
    Гражданин
    БХК педала що не отидеш да живееш при мангалите да те видя тогава какви ще ги дрънкаш. Дано ти строшат простата алчна тиква мангалите да те оберат о н.....бат
  • 17
    3
    русенец
    Пожелавам детето ти да бъде нападнато от мангали, а полицаите да стоят и да гледат. Няма ли кой да забрани и избие тези соросоиди? По татово време проблеми с мангалите нямаше, знаеха си мястото. Проблемите се появиха когато се появиха когато се нацвъкаха разни дружества за защита на това и онова. Бал съм ви демокрацията, комунизЪма по-ставаше!
  • 20
    2
    Гхййкллш
    Този полицай е герой!Стига сте писали"младеж"Този е бил престъпник от класа!! !!!Не мога да повярвам,че се толерират престъпниците!!!Не е спрял да бяга,въпреки предупредителния сигна.Ами ще го гърми разбира се!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари