Красимир Иванчев: Очакваме държавна помощ за престоя на бежанците

0
Иванчев  изрази скептицизъм по отношение на новообещаната държавна помощ, тъй като браншът не е бил подпомогнат в пандемията
Иванчев изрази скептицизъм по отношение на новообещаната държавна помощ, тъй като браншът не е бил подпомогнат в пандемията Снимка: Фейсбук, Красимир Иванчев - Архив

През тази седмица хотелиерите в страната очакват решението на правителството за отпускане на 40 лева за нощувка за украинските бежанци

"Към момента тези от тях, които влизат през Дунав мост и остават в Русе, си плащат сами".  заяви  Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите (СХР) в Русе пред в.“Бряг“

"Дали парите от държавата обаче ще важат само за нощувките на онези, които са със статут на бежанци, от бранша нямат никаква информация", каза още Иванчев. Той уточни, че тепърва предстои промяна на нормативната рамка по отношение на това ново положение, а в Германия плащат по 600 евро на украинците и веднага им дават статут на бежанци.

Иванчев  изрази скептицизъм по отношение на новообещаната държавна помощ, тъй като браншът не е бил подпомогнат в пандемията.

Ресторантьорите също са готови да приемат като свои работници и служители желаещите украинци, но и за това също са необходими промени в нормативната база, защото влизащите в България украинци, като изключим тези с двойно гражданство – българско и украинско, са със статут на туристи.

Междувременно вчера стана ясно от изявление на евродепутата Елена Йончева по телевизия Bulgaria ON AIR, че ЕС е задействала спешно Директивата за предоставяне на временна закрила за бежанците от Украйна. Това означава, че всички граждани на страната, както и тези, които пребивават законно там и не могат да се върнат в държавите си на произход, както и техните семейства, ще получат по ускорена процедура право да учат, да ползват здравни и социални грижи, да работят в която и да е държава членка.

Този статут, например, ще позволи на работодателите в България да наемат украински граждани. Временната закрила ще е за срок от една година, като може да бъде продължена два пъти с по шест месеца. Тази директива се активира за първи път. Тя не задължава бежанците да останат на територията на държавата членка, на която са пристигнали първоначално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    русенец
    Красьо, нали преди няколко дни каза, че ще ПОМАГАШ? Ако държавата ще ти плаща за дето помагаш значи, че не помагаш а си намерил поредната ниша на пазара, където да понаправиш малко кинти за сметка на данъкоплатеца и да подпомогнеш западащият ти хотелиерско-ресторантьорски бизнес. Държавата да ги подпомогне финансово, пък дали те ще се хранят с боклуците ти или с друго си е тяхна работа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари