Красен Станчев: Минималната заплата и пенсиите трябва да се намалят

0
поред Станчев по-ниските пенсии и заплати биха били инструмент за съкращаване на разходи в кризата
поред Станчев по-ниските пенсии и заплати биха били инструмент за съкращаване на разходи в кризата Снимка: БГНЕС

Минималната заплата в България, която в момента е 610 лв., трябва да се намали на 430 лв., а пенсиите да се свалят или поне да не се увеличават от 1 юли

Тези мерки за справяне с кризата с Covid-19 лансира в интервю за Нова телевизия в неделя философът доц. Красен Станчев и основател на Института за пазарна икономика. Тезата му предизвика силно възмущение в социалните мрежи, пише Mediapool

Според Станчев по-ниските пенсии и заплати биха били инструмент за съкращаване на разходи в кризата. Освен това той се обяви против сегашния административен ред за изчисляването на минималната работна заплата. От интервюто не стана ясно защо доцентът смята, че минималната заплата и пенсиите са най-належащите за съкращаване разходи в кризата.

"...Ние имаме изчисление, реално житейско изчисление на онова, което е минимална работа заплата и онова, което е финансирано тези работни места, които се запазват (по схемата 60/40, б. р.), е 430 лв. на месец. Следователно и минималната работна заплата не може да бъде по-голяма, тоест тя трябва или да се свали, или да не се мърда нагоре. Същото би трябвало да стане и с пенсиите според мен – да се намалят", посочи Станчев.

Мнението му е и в тотален противовес на призива на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която настоява държавите да увеличат разходите си в кризата и отправи призива: "Харчете, харчете, харчете".

Красен Станчев обясни още, че ако беше министър-председател, щеше да премахне данък върху дивидента (5%) и данък печалба (10%). Това щяло да остави на разположение във фирмите около 3 млрд. лв. годишно, за да се справят с кризата. След като премахне въпросните данъци, Станчев би съсредоточил върху потребностите на рисковите групи – възрастни, болни, малцинства и хора с увреждания, но не посочи с какви пари ще ги финансира, след като премахне данъците за бизнеса.

По думите на Станчев схемата 60/40 за запазване на заетостта в кризата е много слабо ефективна, защото до момента тя е подпомогнала много малко работещи и реално похарчените пари са едва около 11% от предвидения за целта 1 млрд. лв.

Красен Станчев хем защити наливането на 140 млн. лв. в Първа инвестиционна банка, хем заяви, че ако зависеше от него, не би го направил, защото "не трябва да се бърза за чакалнята за еврото". "Няма нищо, което да налага бързане. Ние все още стоим много по-добре от повечето държави в еврозоната", завърши философът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари