Красен Кралев: В Русе видях залата на борците, която е в окаяно състояние

0
Министърът на младежта и спорта: Аз обикалям постоянно страната, постоянно съм на път и виждам ужасяващи неща
Министърът на младежта и спорта: Аз обикалям постоянно страната, постоянно съм на път и виждам ужасяващи неща

„Публичните пари за реконструкция на спортните бази са крайно недостатъчни. Бюджетът на министерството е около 70 млн. лева, отделно в общините има още около 60-70 млн. лева за спорт, плюс средствата, които правителството дава за реконструкция на спортни обекти, така годишно за спорт отиват едва 200 млн. лева. Сами можете да прецените, че тези средства са крайно недостатъчни." Така министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира по БНР лошото състоянието на спортните бази у нас и по специално нашумялата напоследък гребна база във Видин.

„Гребната база във Видин не е единственият случаи. Аз обикалям постоянно страната, постоянно съм на път и виждам ужасяващи неща. В Русе видях залата на борците, където са готвени олимпийски и световни шампиони, която е в окаяно състояние. В Горна Оряховица, във Велико Търново има бази, в които не е възможно да се води спортна подготовка. За всички тях се опитваме да намерим по някакъв начин средства. Огромни са нуждите от пари, а публичните средства са малко", призна Кралев. Той допълни, че през 2013 г., при управлението на кабинета „Орешарски", община Видин е кандидатствала в ММС през 2013 година с проект на стойност за 58 хил. лв., но документите им не са били одобрени, защото е имало пропуски.

Министър Кралев подчерта, че се търси генерално решение на проблема с лошото състояние на базите и посочи, че то може да бъде намерено отчасти с промяна в закона за публично-частното партньорство, както и чрез новия закон за спорта, който екипът му подготвя в момента. „Над 90% от спортната инфраструктура в държавата е собственост на общините. Имаме идея, чрез промени в закона за публично-частното партньорство, както и в новия закон за спорта, да залегне идеята спортните бази да се отдадат за стопанисване от клубовете за период от поне 30 години" , съобщи Красен Кралев.

„Дори общините или частните компании да искат финансиране по програмата „Джесика", банкерите искат дълъг срок за ползване на базите, тъй като възвращаемостта на вложените средства в спортната инфраструктура е много бавна. В момента наем по-голям от 10 години не може да бъде даден. Нито един кмет, областен управител или министър не може да подпише такъв договор, а това е сериозна пречка," каза министър Кралев.

В края на юли Българският спортен тотализатор (БСТ) ще пусне на пазара нова моментна лотарийна игра, всички приходи от която ще бъдат инвестирани за изграждане на нова спортна инфраструктура или за реконструкция на съществуващата по места. Колкото постъпления се генерират от даден регион, толкова по-големи ще бъдат и инвестициите в него, посочи спортният шеф.

Той припомни, че „БСТ е единствената компания, която се грижи за българския спорт, изцяло бюджетът на спортното ведомство, на всички федерации и клубове, зависят само от тотото. Ако хората искат да имат добра спортна инфраструктура, да имат работещи клубове и детско-юношески школи, аз ги призовавам да предпочетат игрите на БСТ".

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари