Край на хартиените документи на българските митници

3
Постигната е пълна дигитализация на процесите по митническо оформяне на внос, износ и транзит, съобщиха от Агенция „Митници“
Постигната е пълна дигитализация на процесите по митническо оформяне на внос, износ и транзит, съобщиха от Агенция „Митници“ Снимка: Агенция "Митници"

Постигната е пълна дигитализация на процесите по митническо оформяне на внос, износ и транзит, съобщиха от Агенция „Митници“

Процесите по митническо оформяне на внос, износ и транзит са напълно дигитализирани след осъществяването на проект по надграждане на основните митнически информационни системи.

С развитието на IT-системите е дадена възможност хартиените документи в основните митнически процеси да бъдат напълно премахнати, а обслужването на операциите да става изцяло в електронна среда. Това стана ясно по време на конференция с участието на представители на бизнеса, браншови организации и държавни институции, на която бяха представени резултатите от проекта „Надграждане на основните системи на Агенция „Митници“ за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 3)“.

Изпълнени са редица дейности в съответствие с плана на Европейската комисия за развитие на митническите информационни системи, описан в стратегическите документи.

Внедрени са синхронизирано с другите държави членки на ЕС няколко нови и подобрени системи, заложени в Митническия кодекс на Съюза - Система за контрол на вноса 2 - фаза 2 и Уведомление за пристигане, новата Митническа автоматизирана система за изнасяне, надграждане на Митническата информационна система за транзит, както и системата за внос. В съответствие с тези промени е адаптиран и вътрешният модул Анализ на риска, надграден е складът за данни, интегрирано е единно техническо решение за изграждане на Disaster Recovery Center. Наред с това, в съответствие с ново общоевропейско законодателство, е разширена Системата за движение и контрол на акцизни стоки и Системата за обмен на акцизни данни.

Българската митническа администрация разви своите системи, чрез поетапно въвеждане на институционална архитектура на Агенция „Митници“, като в същото време беше изграден първият частен облак в държавния сектор. Така се постигна висока надеждност, производителност и капацитет на информационните системи.

Въвеждането на новите системи ще доведе до улесняването на търговията, ще позволи да се ускорят процесите, да се повиши свързаността между различни системи и модули, което води до подобряване на услугата за икономическите оператори, както и до възможност за по-добър надзор на митническите процедури и респективно по-добра защита на финансовите и икономическите интереси на Съюза. Постига се и подобряване на процесите на работа в митническата администрация, което индиректно също подпомага легалния бизнес и гражданите чрез по-бързи услуги, проверки и повишаване на нивото на сигурност и безопасност

Проектът „Надграждане на основните системи на Агенция „Митници“ за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 3)“ е продължение на предишните две фази на надграждане на БИМИС, също финансирани с европейски средства. Проектът бе осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата стойност на дейностите е 25 390 974.75 лева, в т.ч. 21 582 328.54 лв. финансиране от ЕС и 3 808 646.21 лв. национално финансиране.

Информация за Проект „Надграждане на основните системи на Агенция „Митници“ за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 3)“ можете да намерите на интернет страницата в рубриката За нас/ Стратегии, програми и проекти / Програми / Оперативна програма "Добро управление".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари