Kрай на берачите от чужбина във Великобритания

0
Една от най-големите ферми заяви, че премества отглеждането на малини и боровинки в Китай
Една от най-големите ферми заяви, че премества отглеждането на малини и боровинки в Китай

От общо 85 хилядисезонни работници в британското селско стопанство около 30 хиляди берат плодове.

Британското правителство постоянно повтаря, че ще забрани на гражданите на други страни от ЕС да живеят и работят в страната без виза, и по този начин предизвиква силни опасения от страна на фермите, които разчитат на чужденци да им берат реколтата, пише Quartz.

Тази седмица една от най-големите ферми за ягоди в Обединеното кралство – Haygrove’s – заяви, че премества отглеждането на малини и боровинки в Китай. Причината е неяснотата относно статута, който ще имат работниците от чужбина след Brexit.

Излизането на Великобритания от ЕС може да е смъртна присъда за индустрията за отглеждане на плодове на Великобритания, тъй като ще направи невъзможно за фермите да си осигуряват достатъчно работници. Техният сектор дори и в момента е изправен пред големи проблеми.

Според данни от проучване на Националния фермерски съюз (NFU) над 4300 свободни работни места във фермите за плодове и зеленчуци в цяла Великобритания са останали незаети през 2017 г. Правителството в Лондон от години подтиква повече британски граждани да станат берачи. Те обаче отказват дори и фермите да плащат заплати над минималната.

Ако Brexit доведе до спиране на потока чуждестранни работници към Великобритания, това се очаква да сложи край на редица селскостопански дейности в страната, обобщава Quartz. Преговорите по излизането на Обединеното кралство от ЕС продължават и не е късно Лондон и Брюксел да се споразумеят европейските граждани да продължат лесно да получават право да пребивават и работят на острова. Позицията на британския премиер Тереза Мей обаче е твърда – тя настоява след 29 март 2019 г., за когато е насрочен Brexit, европейците, пристигнали в страната ѝ, да нямат право да получат пълно гражданство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Излязох на балкона да изпуша един джоинт. Съседа ме видял и извика полиция. Пристигнаха и ме питат:
- Къде е тревата?
- Изпуших я всичката.
- А от къде я взе?
- От съседа!
Сега претърсват неговия апартамент!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари