Какво се случва с европейските берачи на плодове след "Брекзит"?

0
Нито работниците, нито работодателите са наясно!
Нито работниците, нито работодателите са наясно!

Десетки хиляди чужденци работят в земеделието на Великобритания.

По-голямата част от тях са от ЕС. След решението от 23 юни страната да напусне общността, те са изправени пред несигурно бъдеще, пише в репортаж Би Би Си, цитирани от 24 часа.

Ще имат ли нужда от виза някои от европейските граждани, работещи на Острова? Този въпрос притеснява не само тях, а и работодателите им. Въпреки това много фермери гласуваха за напускане.

Една ферма може да носи английско название, но машините ѝ са американски, частите за тях пък са произведени в Германия, а на трактора обикновено седи някой българин.

Един от тях, да го наречем Иван, работил в една и съща ферма вече девет поредни сезона, разказва: “Не идвам само заради парите. Харесва ми работата.” Винаги се е чувствал добре дошъл във фермата. Работодателите му платили земеделски квалификационен курс и му помогнали да си намери квартира наблизо, която дели с други българи. Не всеки е доволен от това обаче.

“Другите работници ни приемат, но не мисля, че английските колеги са много щастливи от идването ни - казва Иван. - Някои от колегите са гласували за напускане на ЕС, като ги питах защо, не знаеха.” Посочва към зелените поля. “Ама аз не се учудих, че те гласуваха така. Възрастните хора навсякъде са болни за миналото си.”

Посредникът на работна ръка Йън Лиън също разказва: “Едно момче от Полша ми звънна да ме пита дали сестра му, която пристига след няколко седмици, има нужда от виза сега. Много хора не знаят какво точно става в момента. Ще е тежко и тъжно за индустрията, ако направят идването на тези хора сложно.” Агенцията му намирала все по-трудно британски работници, съгласни да извършват труда, който извършват източноевропейците. “Британското земеделие не може да съществува без чужди работници”, посочва Лиън.

Земеделецът Робърт Лоу е гласувал за напускането на Великобритания. Работниците са най-малкият проблем според него. “Бях на достатъчна възраст през 1975 година, за да гласувам и в референдума за присъединяване. А тогава голяма част от хората мислеха, че гласуваме за присъединяване към европейския общ пазар. Мислехме, че подписваме споразумение за свободна търговия и това ще е всичко. Сега това непрестанно политическо сближаване и свободно движение на хора – ние не сме гласували за него”, казва той. Лоу е убеден, че ще съумее да си намери чуждестранни работници и без Великобритания да е член на ЕС.

“Радвам се, че така ще идват само хора, които наистина са добри и искат да работят”, убеден е той. Ние сме петата икономика в света, ще се справим и сами, смята още фермерът.

Съседният земеделец – Дейвид Уолстън, е на друго мнение. Той смята, че напускането само ще направи всичко още по-сложно и бюрократично. Гласувал е за оставане и се притеснява от неяснотите сега. “От цялата работа би могло да се извлекат и положителни неща, но аз съм притеснен, че нашите политици не са в състояние да го сторят”, твърди той.

Уолстън се притеснява, че няма да намери достатъчно източноевропейски работници още този сезон. Опасенията му се споделят и от Иван: “Този референдум не бе добър за нас, чужденците, но ние все пак имаме къде да се върнем. Щом не ни искат, ще си отидем, имаме къде. Проблемът е на британците – те няма дори къде да си отидат!” 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари