КПКОНПИ ще може да ползва "Военна полиция" за свои операции

1
Общата им работа ще бъде регламентирана в инструкция за взаимодействие, която вече е публикувана за обществено обсъждане
Общата им работа ще бъде регламентирана в инструкция за взаимодействие, която вече е публикувана за обществено обсъждане

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще проверява заедно със служба "Военна полиция" съмнения за корупция по високите етажи на армията и политическото ръководство на Министерството на отбраната, съобщава Mediapool.

Общата им работа ще бъде регламентирана в инструкция за взаимодействие, която вече е публикувана за обществено обсъждане.

Антикорупционната комисия ще има достъп до полицейския регистър на служба "Военна полиция", който съдържа пълните лични данни за всички регистрирани, както и информация за водените досъдебни производства срещу тях.

Двете служби ще обменят информация, ще правят общи работни групи и съвместни планове за действие.

По искане на Военна полиция комисията ще помага при разкриване на престъпления в армията. КПКОНПИ пък ще може да разчита на военни полицаи за съдействие при издирвателни операции и разкриване на корупционни престъпления с участието на лица, заемащи висши публични длъжности.

Във "Военна полиция" около 1000 души работят по престъпления, извършени от военнослужещи и от цивилни служители на Министерството на отбраната, като могат да разследват и техни съучастници извън системата.

Службата може да използва и специални разузнавателни средства (СРС).

През годините Военна полиция се занимава основно с кражби на войсково имущество, измами, неизпълнение на заповед, злоупотреба с власт и служебно положение, случаи на наркоразпространение, в които са замесени военни и други. Най-видна е дейността на военните полицаи по охраната на събития и ведомствените сгради.

Службата не е отбелязала значителни успехи в борбата срещу корупцията на по-високо ниво.

Антикорупционната комисия засега също не е регистрирала особена активност по отношение на военното министерство и армията.

След освобождаването на нашумелия с голямата си тераса Пламен Георгиев, който бе изпратен за консул във Валенсия, комисията се ръководи от заместника му Антон Славчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари