Козируващият Борисов и раздорът в европейското семейство

2
Давидов: "Истински парадокс е най-бедната държава в ЕС да се прилепва към богатите и високомерни съвременни пазарни викинги"
Давидов: "Истински парадокс е най-бедната държава в ЕС да се прилепва към богатите и високомерни съвременни пазарни викинги" Снимка: БГНЕС

Йосиф Давидов е дългогодишен журналист в БТА, който днес живее в Испания. Отразявал е най-големите европейски събития в последните 50 години. Негов коментар бе публикуван в E-vestnik:

Какъвто и да е изходът от четирите денонощия на брюкселския маратон, според мен вече има има един извод: „европейското семейство“ не съществува, „Eвропейският съюз“ е в пелени (Социалната харта, програмата Еразъм, например). Остава единствено мъжествената фигура на „Общия пазар“.

Дори Договорът от Ница (подписан на 26 февруари 2001 г.), не беше толкова трудно роден. Тогава на всички беше ясно, че става дума за общ пазар, към който трябва да се присъединят пазарите на източноевропейските страни.

Целта беше не толкова свободното движение на хората (това стана), колкото свободно движение на капитали, стоки и услуги (вижте имената на търговките вериги в България, например). После някому дойде наум, че тази „гола истина“ трябва да се облече в прилекателните дрехи на „европейското семейство“.

Какво „семейство“ е сегашното, след като страните-износителки (пропагандстки наречени „пестеливи“) искат да наложат на държавите с отрицателен търговски баланс спрямо тях, такива условия – кредити вместо помощ за излизане от кризата. Което да им позволи да печелят два пъти: от продадените стоки и от банковите лихви. Дори Европейската централна банка разобличи този егоизъм и посочи, че страни като Италия, Испания, Португалия, Гърция просто няма да имат пари да купуват от новите викинги. (Навремето викингите плячкосваха градовете по испанското и португалското атлантическо крайбрежие; нахлуваха и в Средиземноморието.)

Убеден съм, че с 10-20-30 милиарда повече или по-малко за това или онова, общият европейски пазар отново ще възтержествува. Единствената ми надежда е в онези правителства, които си спомнят, че са избрани със социали програми – на Германия, Франция, Италия, Испания (първите четири икономики в ЕС), Португалия и т. н.

…А българският премиер официално се прилепи към „пестеливите“. Някой има ли обяснение за този парадокс – най-бедната държава в ЕС да се прилепва към богатите и високомерни съвременни пазарни викинги?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари