Коронавирус в Общински съвет - Русе - ще бъдат ли вече сесиите онлайн?

1
Вижте коментарите на Бедрос Пехливанян, Иво Пазарджиев и Пламен Рашев
Вижте коментарите на Бедрос Пехливанян, Иво Пазарджиев и Пламен Рашев

След като стана ясно в събота, 12 септември, че има заразен с коронавирус общински съветник - Галин Ганчев от ГЕРБ, последваха серия въпроси и притеснения как да продецират останалите старейшини.

По отношение на здравето им, от РЗИ ги посъветваха да следят здравословното си състояние, също важи и за гражданите, присъствали на заседанието на ОбС-Русе.

Дали обаче диагнозата на старейшината ще доведе до промени в начина на провеждане на заседанията на комисиите и самите сесии, БРЯГНЮЗ потърси за коментар общинският ръководител на ГЕРБ Бедрос Пехливанян, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и шефът на БСП-Русе Пламен Рашев. Ето какво отговори по темата всеки от тях:

Бедрос Пехливанян, общински ръководител на ГЕРБ: Отдавна трябваше сесиите и комисиите да се провеждат онлайн

Лично аз научих в събота, 12 септември, за положителния резултат на колегата Галин Ганчев. Състоянието му е добро. Никой не може да бъде застрахован. Не бяхме и малко хора в залата. Отдавна трябваше и сесиите, и комисиите да провеждат заседанията си онлайн и това трябва да стане час по-скоро.

А вече има поправка в Закона за местното самоуправление и местната администрация, че могат да се водят сесиите и заседанията на комисиите по този начин. Това е изцяло зависи от решението на председателя на Общинския съвет. Ние откога сме го казали това нещо, още от месец март, а още повече вече законът го позволява и няма нужда от поправки на правилници и т.н. При всички положения това е абсолютно решение на председателя на Общинския съвет, ние сме с три ръце „за“ това решение още от първия момент. Иво Пазарджиев трябва да го предложи на председателски съвет.

Иво Пазарджиев: Засега няма причина да предлагам да преминем в онлайн режим на работа

На този етап нямам намерение да предлагам онлайн провеждане на заседанията на комисиите и Общинския съвет при един болен. Продължаваме да бъдем предпазливи по отношение на заразата и да носим маски, съобразяваме се с предписанията и мерките за безопасност. Ще реагираме според ситуацията, сесията мина оня ден, следваща е чак след месец, има много време до тогава.

Пламен Рашев: БСП ще подкрепи предложение за онлайн заседания на Общинския съвет и комисиите

Имаме предварително предупреждение да се наблюдаваме, ако някой има симптоми да съобщи. Този, който е бил в контакт с Галин Ганчев, би следвало да си направи тест. Ние се научихме да спазваме правилата, всички ходим с предпазни средства, имаме изградени навици и така трябва да бъде навсякъде.

По отношение работата на Общинския съвет, ние вървим към такава промяна в правилника - да се провеждат онлайн заседанията на комисиите и на Общинския съвет. Има една малка подробност, всеки Общински съвет си избира правилата как точно да бъдат разписани. Ако на председателски съвет се разисква това, от БСП ще подкрепим такова предложение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари