Съветниците на ГЕРБ напуснаха общинската сесия в Русе

2
Недоумяваме кое налага провеждането на сесия очи в очи, заяви Бедрос Пехливанян
Недоумяваме кое налага провеждането на сесия очи в очи, заяви Бедрос Пехливанян Видео: Русе Медиа

Драматично започна сесията на Общинския съвет в Русе, която се провежда в условията на извънредно положение.

Преди началото й всички съветници бяха снабдени с маски и ръкавици, бе осигурен и дезинфектант. На входа на залата имаше схема кой къде да седне, като съветници и администрация бяха разпределени през три места.

В началото на заседанието групата на ГЕРБ излезе с декларация, прочетена от председателя на групата Бедрос Пехливанян. В нея съветниците изразиха несъгласието си с провеждането на сесията на живо, вместо предложените от тях варианти за отлагане или онлайн, информира Русе Медиа.

С изненада научихме от медиите, че все пак е взето решение, сесия да има. Въпреки извънредната обстановка в страната и пренебрегвайки насоките на Националния щаб да сме социално отговорни. А именно – да поставим себе си и близките си в социална изолация. В 21 век, когато комуникациите могат да са изцяло онлайн, недоумяваме кое налага провеждането на сесия очи в очи. Още повече, че липсват точки в дневния ред, които да касаят важни и неотложни въпроси за жителите на община Русе. В момента структурните фондове се преструктурират и дали ще гласуваме даване на съгласие да се кандидатства по проекти, не е въпрос, който не търпи отлагане. Не е въпрос, който касае здравето на нашите съграждани и сънародници, а то трябва да е приоритет на всички нас.

Вчера дори Министерски съвет проведе онлайн заседание за пръв път. Единствено народните представители работят, тъй като Парламентът е законодателен орган и в момента приема Закон за мерки по време на извънредното положение, в което явно не разбирате, че се намираме. В същото време на среща на първите мъже в държавата, Президентът призова институциите да бъдат пример за дисциплина и подражание.

Разумното управленско решение бе да се отложи сесията, по примера на общинските съвети във Велико Търново, Варна, Благоевград и други.

Мисля, че на всички в тази зала трябва да е ясно, че ситуацията се променя с всеки изминал час и заболелите стават все повече. Единственият начин да опазим здравето на българите, е свързан със социална изолация. Групата на ПП ГЕРБ няма да участва в това заседание на Общинския съвет – не защото се страхува за здравето си, а защото сме убедени, че това е отговорното поведение. Това е примерът, който трябва да дадем на нашите съграждани. В тази зала има много възрастни хора, които са от рисковата група, и които според една от последните Заповеди не трябва да са повече от двама на открито. Да не говорим за закрито непроветриво пространство, каквато е Пленарна зала“, заяви Бедрос Пехливанян.

Заради сигурността на присъстващите кметът оттегли по-голяма част от точките в дневния ред, а по предложение на ръководството на ОбС сесията премина при закрити врата за граждани и медии. Преди това клетва като нов общински съветник от ДПС положи Айдоан Джелил на мястото на избрания с конкурс за директор на ОП „Спортни имоти“ Борислав Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари