Коронавирус в математическата гимназия „Баба Тонка“

22
Родител: Защо ръководството на математическата гимназия не информира обществеността за масовата зараза?
Родител: Защо ръководството на математическата гимназия не информира обществеността за масовата зараза?

Притеснен родител изпрати сигнал до Dunavmost, за да изрази възмущението от ръководството на математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе

Жената споделя, че много родители изпитват страх да говорят и затова иска да остане анонимна.

Представяме ви писмото, което получихме без редакторска намеса:

"Здравейте, пиша ви силно възмутена от грозното покриване на случилото се в математическата гимназия „Баба Тонка“. По какви причини не беше отразено в медиите - не мога да кажа, но със сигурност вярвам, че трябва да се даде гласност на този проблем и виновните да си получат заслуженото наказание.

Историята започва още през март месец, когато всички мероприятия бяха отменени, заради заповед на министъра на здравеопазването. Още тогава в целия свят се взимаха трудни решения за отлагане на големи събития – олимпийските игри, например. Дори в нашия град не се поколебаха и отмениха мартенски музикални дни – фестивал с традиции, който трябваше да чества юбилей тази година.

Браво за това решение, беше най-правилното в създалата се ситуация!

Разбира се, тогава ръководството на МГ с неохота се съгласи да отмени своя патронен празник, на който трябваше да се честват 50 години математическа гимназия.

Оказва се обаче, че това решение е било временно. В началото на учебната година бе обявено, че патронният празник ще се състои в ОЗК арена при строго спазване на противоепидемичните мерки на 23-ти октомври (петък). Само че ръководството не помисли за провеждането на репетициите за това събитие. Тъй като в празника участват само ученици, те бяха събрани заедно да репетират в аулата на гимназията. Над 50 човека в това помещение - очевидно повече от допустимото в епидемичната обстановка. Децата бяха едва ли не задължени да участват, защото било важно! И така, тези над 50-тина ученици с 3-ма учители реализираха целия патронен празник. И до там ситуацията беше отразена, но после всичко затихна, когато в  понеделник повечето от тези ученици не се върнаха на училище, защото не се чувствали добре. След направен PCR тест се оказало, че има заразени с ковид-19 и така в сряда всички участвали бяха поставени под карантина – това са над 50 човека! От там започва едно лудо тестване и половината от тях се оказват положителни.

Моят въпрос е: Защо ръководството на математическата гимназия не информира обществеността за масовата зараза?

Математическата гимназия беше първото училище в страната с положителна проба на ученик. Не чувстват ли неудобство пред учениците, пред учителите (също заразени)? И най-вече пред родителите? Не се ли почувстваха поне малко виновни за създалата се ситуация, заради тях едни деца останаха затворени по домовете си, заради тяхната безотговорност. А стресът, който преживяват и децата, и всичко около тях е огромен. Всеки ден се страхуват да не заразят някого вкъщи, да не се окажат те самите заразени… А най-безотговорното от страна на ръководството е, че дори не излязоха да се извинят на тези хора!

Вярвам, че за това трябва да се говори и директорката на математическата гимназия да преосмисли своите действия. Най-малкото тя дължи извинение на всички засегнати. А те не просто не се извиниха, те се покриха, покриха и случилото се. Ако аз самата не бях пряко засегната в тази ситуация вероятно и до мен не би стигнала информация…

Вярвам, че когато човек направи грешка, трябва да поеме отговорността си! И знам, че много от родителите искат да го кажат, но ги е страх, именно заради това желая да остана анонимна."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари