Конституционният съд се произнесе за военната помощ за Украйна

0
Решенията на Народното събрание няма да бъдат отменени
Решенията на Народното събрание няма да бъдат отменени

Решенията на Народното събрание няма да бъдат отменени

Конституционният съд (КС) отклони искането на бившите депутати от „Възраждане“ и БСП да отмени двете решения на предишното Народно събрание за оказване на военна помощ на Украйна, съобщи Lex.bg. Определението е прието с 9 на 1 гласа – с особено мнение го е подписал проф. Янаки Стоилов.

„Общият смисъл на всички взети решения по всички точки и в двата атакувани документа е в една посока – подготовка, поетапно и трайно въвличане на Република България в потенциален военен конфликт извън границите на Република Украйна и заемане на страна по него. Понастоящем няма изрично взето решение от Народното събрание за обявяване на война. Поради което настоящите решения се явяват извън обсега на правомощията на Народното събрание“, твърдяха от „Възраждане“ и БСП. Според двете партии решенията противоречат на принципите за върховенство на Конституцията, на правовата държава и за разделение на властите. Те твърдяха, че с тях Народното събрание е иззело правомощия на изпълнителната власт.

Определението на съда, в което са изложени мотивите за отклоняването на искането, се очаква да бъде публикувано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари