Конкуренция между НЗОК и застрахователите щяла да подобри здравеопазването у нас

0
Здравният министър предложи 2 варианта за промени на здравноосигурителния модел
Здравният министър предложи 2 варианта за промени на здравноосигурителния модел Снимка: Ладислав Цветков / БТВ

Здравният министър Кирил Ананиев представи 2 варианта за промени на здравноосигурителния модел по време на кръгла маса за реформите на съществуващия модел, предаде репортер на БГНЕС.

Пред експертите на международна конференция министърът отбеляза, че целите и на двата варианта са да се повиши удовлетвореността на пациентите, да се подобри ефективността на използването на средствата в здравната система, да се оптимизира структурата и разпределението на болничните ресурси и да се преодолеят териториалните дисбаланси в системата.

Основни цели са и подобряването на контрола в системата и намаляването на нерегламентираните разходи.

Въвеждането на нов здравноосигурителен модел ще създаде възможност за реализиране на нови политики и програми и за инвестиции и обновяване на материалната база и технологиите за лечение“, каза Ананиев.

Единият от моделите предвижда да се създаде конкуренция между НЗОК и застрахователите. При този вариант се стига до демонополизация на касата. Времевият хоризонт за реализирането обаче е още в хода на 2019 г. с възникването на застрахователно дружество, което да покрие изискванията за работа на конкурентен принцип с НЗОК. От този момент здравните вноски на записаните при застраховател пациенти се прехвърлят не към НЗОК, а към съответния застраховател. При фалит на застраховател пациентите ще се обслужват от НЗОК или гаранционен фонд за определен период от време до избор на нов застраховател/осигурител.

Лекарите в извънболничната помощ ще трябва да изпращат пациента за болнично лечение само в болница, сключила договор със същия застраховател. За да не стане това трябва лекарите от доболничната помощ да имат договор с всички застрахователи, обясни Ананиев.

Вторият представен модел представлява преминаване от чисто солидарен към персонализиран здравноосигурителен модел, обясни Ананиев. Въвеждат се три стълба: 8% задължителна здравна осигуровка, задължителна здравна застраховка под формата на премия в размер на 12 лева и доброволно здравно осигуряване. Касата ще покрива лечението в болница до определен праг, като пациентът ще доплаща фиксирана сума. Сред предложенията е НЗОК да финансира лечение до 700 лв., а всичко над тази летва да се поема от застрахователни фондове. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари