Конкурентният на Доган държавен порт припечелва от кръчми

0
Успоредно с всичко това намаляват обработените товари на държавното пристанище
Успоредно с всичко това намаляват обработените товари на държавното пристанище Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна /архив/

Нетипична за пристанищата дейност - отдаване под наем на площи за заведения и атракциони - все повече се превръща в приоритет за държавния варненски порт.

Това сочат годишните отчети на дружеството, а тенденцията е потвърдена от кореспонденция между депутата от "Демократична България" Стела Николова с изпълнителния му директор Петър Сеферов и служебния министър на транспорта Георги Тодоров. Процесът е твърде любопитен, тъй като занемаряването на обработката на товари е от полза за намиращото се в съседство конкурентно пристанище на Ахмед Доган, пише Сега.

Отчетите на "Пристанище Варна" ЕАД сочат, че приходите от наеми за 2020 г. са 1.004 млн. лв., през 2019 г. - 864 000 лв., година по-рано - 704 000 лв., през 2017 г. - 646 000. През 2006 г. са били едва 88 000 лв. От данните е видимо, че на дейността се набляга. В писмо до Николова Сеферов обяснява, че площите са отдадени за 10 години, а половината от постъпленията отиват в държавния бюджет.

Отдаваните терени се намират на терминал Варна - изток, разположен в централната част на града. Там от години никнат ресторанти, дискотеки, виенски колела и т.н., за сметка на пристанищните съоръжения. Всичко това се случва официално с благороден мотив - да се обособи зоната като рекреационна, в синхрон  "с модерното градоустройство". И, наистина, заведенията там са доста посещавани. "Спонтанно" през 2018 г., купувайки ТЕЦ "Варна" и прилежащото му пристанище в село Езерово, насред този процес се настани Ахмед Доган. Директор на частния порт стана Данаил Папазов, бивш шеф на "Пристанище Варна" ЕАД и транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Успоредно с всичко това намаляват обработените товари на държавното пристанище. В рамките на парламентарния контрол Георги Тодоров отговаря на Николова, че за 2020 г. обработените обеми са с 15% по-малко спрямо 2019 г., съответно загубата се увеличава (малко над 5 млн. лв. по последни данни). Като причини Тодоров сочи пандемията, слаба зърнена реколта (житото е основна транспортна стока) и.... "силният конкурентен натиск от частните пристанища в региона и нереализиран товарооборот от страна на традиционни клиенти".

За по-предните години (2014 - 2019 г.) министърът вижда обяснението за загубите в спирането на проекта "Южен поток", който бе съпроводен с активна пристанищна дейност. Тодоров съобщава още, че на Варна - изток, тоест зоната с атракции, за първото полугодие на 2021 г. са обработени едва 21 кораба. На Варна  - запад са 425.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари