Компромисът „Деси” зачерква всякаква промяна

1
Бойко Борисов е тръснал на масата своята калинка и е спазарил да я изберат
Бойко Борисов е тръснал на масата своята калинка и е спазарил да я изберат Снимка: Десислава Атанасова / Facebook

Бойко Борисов е тръснал на масата своята калинка и е спазарил да я изберат

Десислава Атанасова е твърде голям компромис, не само за „Промяната“ и „Демократична България“, а за цялото общество.

На практика Деси – както я нарича Борисов – разбива всякаква идея за промяна и издига плутокрацията на ново ниво.

Шепа хора от върхушката се споразумяват – ти на мене, аз на тебе – и си поделят лостовете на управлението. И не е въпросът в подялбата. Едно е да се явяваш на избори, добър-лош, да те избира някаква група хора. Друго е на върха на институции да назначаваш всякакви некомпетентни, неадекватни и откровено зловредни, каквито са лансирани години наред на различни нива в управлението, пише Иван Бакалов в E-vestnik.bg.

Нарекоха ги калинки и калинкизация. По името на една Калина, назначена на 29 години с фалшива диплома да управлява 1 милирад на фонд „Земеделие”, само защото е дъщеря на бившия началник на Борисов в пожарната. Списъкът калинки е дълъг. Десислава Атанасова е (дебела) брънка в тази верига. Подобно е назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, което изкара хората на улицата. Това се прие добре от Борисов, който тогава беше извън управлението – само формално, защото държеше съдебната власт и куп други институции в изпълнителната.

Сега е тръснал на масата своята калинка и е спазарил да я изберат, иначе не се знае какво ще стане със сглобката. Той я наричаше Деси на заседания на Министерския съвет. Има го протоколирано – премиерът Борисов цитира данни, че се увеличила средната продължителност на живота (което е тенденция в цяла Европа, заради нови медикаменти и методи в медицината) и казва на своя министър на здравеопазването: „Деси, трябва добре да обясните това”. Тоест да обяснят, че под управлението на неговия ГЕРБ се увеличила средната продължителност на живота… И Деси неспирно, години наред обяснява, демагогства, повтаря като папагал лъжите на вожда.

Плутократите са безскрупулни

и не се съобразяват с настроенията в обществото. То е претръпнало на всякакви калинки. Борисов в негов стил обяви, че Деси е по-подходяща и компетентна за конституционен съдия от Янаки Стоилов. Стоилов, какъвто и да е, е доктор по право и професор в два университета, депутат още от Великото народно събрание, в което е участвал като юрист в писането на конституцията.

За Деси се знае, че е била юрисконсулт в здравно заведение, а опитът ѝ в парламента в законодателната комисия (като заместничка на знаменития калинк Даниел Кирилов) е свързан с множество критики от юридическата общност заради спорни законодателни текстове. Между 2015 и 2020 г., когато тези законодателни калинки водят правната комисия, Конституционния съд е отменил 25 текстове от закони заради несъответствие с Конституцията.

Сега тази Деси ще стане конституционен съдия, за да определя конституционността на законите.

Тролски фабрики и пиар агенции дават отпор в социалните мрежи на възмущението от нейната номинация.

Кой е против Десислава Атанасова от партиите?

Ако потърсите, няма да намерите и дума против нея от Костадинов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Тошко Йорданов в едно интервю казва, че това е ярко оцветен политически избор – и то не специално за Атанасова, а за избора на конституционни съдии, който включва и съдията Борислав Белазеков, за чийто юридически стаж и компетентност няма съмнение.

Номинацията на Атанасова е от ГЕРБ, подкрепена от ПП-ДБ и ДПС, срещу които уж са опозиция „Възраждане”, БСП и ИТН, но те не вдигат шум за нея, както по много други по-маловажни поводи. Това издава една по-дълбока олигархична сглобка – ти на мене, аз на тебе. И опозицията се надява да уреди свои хора в различни институции. Да не забравяме, че след поредни петкратни избори, не само в Конституционния съд, ами още над 70 позиции в различни институции са с изтекъл мандат. Може да се говори за блокаж на държавата. Вижда се на всички нива, например и в общинския съвет на София.

Какво следва?

Президентът Радев засега не се изказва. Но негов съветник намекна, че той може да бламира избора на конституционни съдии. Не споменава само Атанасова. Така направи президентът Плевнелиев със съдия Марковска преди години – напусна клетвата и осуети встъпването ѝ в длъжност. Ако сценарият се повтори, това е ще е нов блокаж. Удобен момент за президента – вдигнали са му топката да забие. Може да последва тежка криза, процедура по импийчмънт, която ще вдигне акциите на Радев. Или Радев ще допусне клетвата, но ще се изкаже популистки, за да натрупа точки от жалката номинация на Атанасова. Радев отдавна дава признаци, че си е стиснал ръката под масата с Борисов. Да видим дали ще даде повод за конституционна криза.

Но последствията от този избор и компромисът от страна на ПП-ДБ, които бяха надежда за промяна, ще е опустошителен и за партиите, и за политиката като цяло.

От една страна компромисът на ПП-ДБ за Атанасова може да се разглежда като отговорно политическо поведение, спазване на ангажименти и стабилност на управлението. От друга страна – да избереш Атанасова за конституционен съдия, е като да избереш Борисов за премиер отново или Пеевски за шеф на ДАНС. Тоест, занапред и това можем да очакваме от ПП-ДБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Деса поетеса
    Ще стане..и хоро ще играете даже!
  • 16
    1
    daskal
    И Пеевски беше огромен компромис, ама... Тези хора нарочно ни натрисат най-отвратителните сред тях. Защо така?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари