Компания имплантира чипове на служителите си

0

Шведска компания имплантира чипове на служителите си.

Спринцовката се плъзга между палеца и показалеца. След това, само с едно кликване микрочип се инжектира под кожата на човек. И ето - още един киборг е готов.

Това не е сцена от поредния научно-фантастичен филм, а ежедневие в шведския стартъп хъб Epicenter. Компанията имплантира на своите служители микро чипове с размера на оризово зрънце.

Процедурата се прави само доброволно, но вече са обхванати 150 души и всеки ден броят им расте, пише АП, цитирана от Бизнес Инсайдър.

Epicenter е хъб за стартъпи - място в Стокхолм, където се трудят 100 малки компании.

Подкожните импланти се ползват вместо познатите ни чип карти - с тях се отварят врати; ползва се техника - принтери, скенери; пазарува се от кафенето в офиса; извършват се различни други операции.

Малкият имплант стои между палеца и показалеца и не представлява опасност за здравето на служителите. той не е и проследяващо устройство, а само регистрира извършваните операции в офиса.

Чиповете ползват технологията Near Field Communication (NFC), същата като при безконтактните кредитни карти или мобилните разплащания. Когато се активира от четец на няколко сантиметра, малко количество информация може да се предава между двете устройства чрез електромагнитни вълни. Имплантите са "пасивни", т.е. те съдържат информация, която други устройства могат да разчетат, но самите те не могат.

Една чип карта може да бъде загубена, открадната, докато с импланта сигурността е гарантирана.

А премахването му става безболезнено и безопасно от лекар, твърдят от компанията.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари