Командировките в чужбина с нови условия

0
Законопроектът разширява защитата на българите, командировани за определен период от време в друга европейска страна
Законопроектът разширява защитата на българите, командировани за определен период от време в друга европейска страна

Българските работници ще бъдат командировани или изпращани в държавите-членки на Европейския съюз, само при сключен трудов договор с работодателя, валиден за целия период на командировката. 

Законопроектът разширява защитата на българите, командировани за определен период от време в друга европейска страна, съобщава "Дарик".

Законопроектът въвежда изискване към работодателите в приемащата държава да осигурят най-малко същите минимални условия за работа на командированите работници, каквито имат техните работници - това включва минимална ставка на заплащане, минимален брой почивни дни, максимална продължителност на работния ден.

Урежда се и защита при наемането на бременни жени и родилки.

Според промените тези минимални изисквания към работодателя са задължителни, независимо от продължителността на командировката.
Други разпоредби предвиждат възможност българските работници да предявяват искове срещу своя работодател, в случай, че са претърпели вреди заради неспазване на минималните условия за работа.

Искът може да бъде предявен и след прекратяване на договора. Когато работник търси правата си чрез иск, той ще бъде защитен от неблагоприятно отношение от страна на фирмата.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари