Колко трябва да е минималната заплата у нас?

0
Бизнесът се обяви против увеличението на минималната работна заплата
Бизнесът се обяви против увеличението на минималната работна заплата

Бизнесът се обяви против увеличението на минималната работна заплата

Тристранният съвет се събра в четвъртък, за да обсъди новия размер на минималната работна заплата. От 1 януари тя трябва да стане 933 лева заради новия начин, по който ще се определя.

„Смятам, че е крайно необходимо да се приеме това нарастване на минималната работна заплата. КНСБ и КТ „Подкрепа” подкрепихме проекта, защото този размер се базира на законодателството. Ръстът е крайно необходим, защото през последните две години бяхме свидетели на нарастването на цените. Минималната работна заплата също се увеличаваше, но темпът беше слаб. Реалната покупателна способност на МРЗ е спаднала. Затова настояваме увеличението от 19% да влезе в сила 1 януари, за да компенсира загубите”, коментира Виолета Иванова от КНСБ, цитирана от NOVA.

Работодателите изразиха притеснения, че минималната работна заплата се доближава до нивата на средната. „Под силата на предстоящи избори в края на предходния парламент, просто популизмът надделя. Така се стигна до резултата, който няма прецедент никъде – МРЗ да бъде 50% от средната заплата. Този резултат е в нарушение както на конвенции, подписани от България, така и на директивата за адекватните работни заплати, която се твърдеше, че се транспонира по този начин”, смята Ивелин Желязков от АИКБ.

По думите му за някои бизнеси и по-голям размер на минималната работна заплата няма да бъде проблем. За друга 1/3 обаче било сериозен проблем. „Ще се окаже, че МРЗ, определена по тази сбъркана формула, ще бъде от порядъка на 70-80% от средния осигурителен доход и това е сериозен проблем. Ще бъдат ударени хотелиерство и ресторантьорство и производството на облекло”, изтъкна Желязков.

„Ако имате 10 работници и те изкарват настоящите си заплати, но не могат да изкарат следващите, какъв е изборът – или да се лишите от бизнес, или да се освободите от някой от работниците. Това ще е проблем за най-ниско квалифицираните”, предупреди представителят на АИКБ.

Според Иванова обаче ръстът на минималната заплата води до увеличаване на заетостта и това било доказано от данни на Евростат. „Твърдението за освобождаване на служители не е сериозно и не може да се лансира”, категорична е тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Аз съм
    С тези пишман политици- 3000лв
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари