Колко градуса трябва да е наклонът в банята ни?

3
От ъгъла на на наклона зависи дали ще имаме проблеми с оттичането на водата
От ъгъла на на наклона зависи дали ще имаме проблеми с оттичането на водата

От ъгъла на на наклона зависи дали ще имаме проблеми с оттичането на водата

В помещенията на баните и душ-кабините подовете са изработени с наклон.

Тяхната конструкция включва хидроизолация, която предотвратява проникването на отточни води в самата конструкцията, пише Актуално.

Подовете се полагат с наклон 1-2%. При наклон от 1% нивото на пода намалява с 1 см на всеки метър дължина. В малки помещения наклонът се прави чрез удебеляване на основния слой. Но, по правило, той не трябва да надвишава 40 мм. Посоката на наклона на пода зависи от местоположението на подовия сифон – тя трябва, естествено, да е насочена към него, за да се гарантира правилното оттичане на водата. Посоката на водния поток не трябва да пресича пътеките, където се очаква да минават хора.

Наклонените участъци на покритието започват от ивица, равна на ширината на два или три реда плочки и минаваща по периметъра на стените.

Ъгълът на наклона може да се изчисли освен в проценти, и в градуси – което, по принцип, е едно и също. Този ъгъл се изчислява в зависимост от очаквания обем течност, който трябва да влезе в дренажния сифон възможно най-бързо. В същото време в помещения, където ще се намират хора, например душ-кабина, баня, перално помещение, наклонът не трябва да надвишава 1°, за да не се причини падане и евентуално нараняване. Изчисляването на разликите в наклона е просто: ако той е 1°, тогава на разстояние 1 м разликата в нивото ще бъде 10 мм, с наклон от 2° - 20 мм и т . н.

Оформените наклони на пода се почистват от строителни отпадъци, измиват се и се проверява посоката на водния поток. Едва след това се извършва разположението на плочките в зависимост от разположението на сифона и евентуално на ваната. Както казахме, разположението на дренажните сифони трябва да е такова, че течащата вода да не пресича обичайното движение на хората, което се очаква в помещението.

Преди полагането на плочките е необходимо да се постави слой хидроизолация така, че течността да не разяжда основата и да не се натрупва влага под покритието на плочките. Самото полагане на плочки започва от стените. Първо се облицова хоризонтален фриз покрай стените в 3-4 реда плочки. Броят на хоризонталните редове плочки зависи от тяхната ширина и размера на помещението. След тези редове започва полагането на плочки върху наклонените места. Преди да започнете облицовката на дренажите, се проверява ъгълът на наклона и качеството на хидроизолационния слой.

Необходимо е полагането на плочките по наклонената част на пода да започне стриктно от средата на основата. Ако в първия ред на основата се поставят четен брой цели плочки, тогава полагането се извършва от двете страни на перпендикуляра, който ще раздели равнобедрения триъгълник на два правоъгълни. Ако в първия ред има нечетен брой цели плочки, тогава първата плочка се поставя върху перпендикуляра със средната си линия.

Следващият ред се полага в стил „застъпване“, както при тухлена зидария. В процеса на облицоване на наклонените сектори е необходимо редовно да се проверява паралелността на редовете към основата и дебелината на шевовете между редовете. В случай дори на леко изместване, шевовете на съседните редове няма да съвпаднат.

Ако след полагането на последната цяла плочка от реда остане място, в което е необходимо да се вмъкне парче, то се оставя, докато се завърши полагането на околните редове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Деян
    Бахти тъпотиите.незнам що ги изчетох всичките
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари