Кои ученици ще получат еднократна помощ от 300 лева?

1
Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до четвърти клас включително
Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до четвърти клас включително

Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до четвърти клас включително

От Агенцията за социално подпомагане направиха промени в условията – досега такава помощ от 300 лева получаваха само семействата на ученици, записани в първи и в осми клас. От тази година право на тази помощ ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, независимо дали училището е държавно, общинско или частно, ако децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството, уточняват от АСП, предаде NOVA.

Помощта се предоставя без значение от размера на доходите на родителите и осиновителите. Помощ могат да получат и приемни семейства/семейства на близки и роднини, за децата, настанени при тях според Закона за закрила на детето. Помощта се предоставя на настойник/попечител, който отглежда детето.

Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес след като детето бъде записано в съответния клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година. Изключение може да има, ако поради здравословни причини, детето не може да започне училище, но за не повече от 6 месеца от започване на съответната учебна година.

Необходимите документи са попълнено заявление, копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител, удостоверение от учебното заведение, че детето (децата) е записано в съответния клас - когато заявлението е подадено преди 15 септември 2023 г. При подаване в дирекция „Социално подпомагане”, родителят трябва да носи лична карта. Документи могат да бъдат подадени и по пощата, включително по електронен път с квалифициран електронен подпис, по електронен път чрез електронна административна услуга.

Образец на заявленията е публикуван на адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/ - Приложение № 11 – заявление-декларация за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас. За осмокласниците родителите трябва да подадат друг документ - Приложение № 12.

Ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, помощта трябва да се върне. Парите се връщат и ако детето не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване съответно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. При 5 отсъствия без уважителни причини в рамките на месец, парите се връщат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари