Кой ще наследи империята на Берлускони

1
Състоянието на починалия милиардер включва дялове в медии, издателски фирми и банкови институции
Състоянието на починалия милиардер включва дялове в медии, издателски фирми и банкови институции Снимка: EPA/Angela Carconi

Състоянието на починалия милиардер включва дялове в медии, издателски фирми и банкови институции

На 86-годишна възраст почина един от най-богатите италиански политици Силвио Берлускони. Кой обаче ще се разпорежда с неговото имущество, което към 2023 г., според сп. Forbes се оценява на 6,9 млрд. долара?

Роден в Милано през 1936 г. в семейство от средната класа, Берлускони започва своята бизнес кариера в сферата на недвижимите имоти. Още през далечната 1963 г. той основава своята първа компания „Едилнорд“. В последствие посвещава 60 години от живота си на бизнеса, като създава най-мащабната медийна компания в Италия - Mediaset, превръщайки я в най-големия търговски телевизионен оператор в страната, разказва bTV.

Той създава фирмата за кабелна телевизия Telemilano през 1974 г., а през 1980 г. - Canale 5 - първата комерсиална телевизионна мрежа в Италия. До края на десетилетието станциите на Берлускони доминират италианския ефир.

Той диверсифицира и своите бизнес сфери, придобивайки магазини, киносалони, издателски компании. Берлускони консолидира своята империя под шапката на холдинговата компания Fininvest - огромен конгломерат, контролиращ повече от 150 бизнеса. Между 1986 и 2017 г. е собственик на футболния клуб Милан, а през 2018 г. Берлускони купува футболния клуб "Монца".

Две съпруги, две годеници и общо 5 деца – това е равносметката за личния живот на италианския политик и бизнесмен. За първи път се жени за Карла Елвира Дал'Оглио през 1965 г. Двойката има две деца. Те се развеждат през 1985 г. За втори път се жени през 1990 г. за за Вероника Ларио, с която имат три деца. Разделят се през 2013 г. Повечето от неговите деца вече са оглавили големите бизнеси на италианския милиардер.

Неговата дъщеря Марина Берлускони, родена през 1966 г., е председател на Fininvest Holding. Пиер Силвио Берлускони, роден през 1969 г., е син на бившия италиански премиер и е главен изпълнителен директор и президент на RTI и вицепрезидент на Mediaset Groups.

Другите му 3 деца – Барбара, Луиджи и Елеонора също заемат важни позиции в бизнесите на своя баща. Състоянието му включва дялове в медии, издателски фирми и банкови институции.

Името на Берлускони често е замесвано и в скандали – укриване на данъци, корупция, финансови престъпления и други нарушения.

Той влиза в политиката през 90-те години и за първи път е избран за министър-председател на Италия през 1994 г. През 2014 г. е осъден за данъчни измами, а през 2015 г. - за подкупване на бивш сенатор. Първоначално му е забранено да се кандидатира за политически пост до 2019 г., но през май 2018 г. италиански съд отменя забраната и Берлускони печели място в Европейския парламент на следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари