Кои са "вечните химикали", използвани в производството и кога ще ги забранят?

0
Те импрегнират връхни дрехи, съдържат се в шампоани, покрития за тигани, кутии за пица и други храни, но вероятно са опасни за здравето
Те импрегнират връхни дрехи, съдържат се в шампоани, покрития за тигани, кутии за пица и други храни, но вероятно са опасни за здравето Снимка: Ann Wang/REUTERS

Те импрегнират връхни дрехи, съдържат се в шампоани, покрития за тигани, кутии за пица и други храни, но вероятно са опасни за здравето

Толкова са устойчиви, че ги наричат "вечни". В ЕС обмислят да ги забранят, пише Дойче Веле. Европейската агенция по химикалите (ЕСНА) публикува предложение на пет държави - Германия, Дания, Норвегия, Нидерландия и Швеция, в което те настояват да бъдат забранени около 10 000 от т.нар. вечни химикали.

“Вечните химикали” или перфлуороалкилирани химикали (PFAS) се използват в производството на множество предмети от бита - дрехи, шампоани, тигани с тефлоново покритие, текстил и опаковки за храни, но са изключително устойчиви и представляват риск за здравето.

Колко опасни са тези химикали?

Германската министърка на околната среда Щефи Лемке обяви намерението си да сложи край на замърсяването на природата с тези химикали. Според оценките на властите през следващите 30 години в околната среда ще попаднат около 4,4 милиона тона PFAS, ако не се предприемат мерки, съобщава АРД, цитирана от Дойче Веле.

Поради химичния си състав PFAS не се разграждат за много дълъг период от време. Макар че това често е полезно в практиката, то означава също, че тези химикали могат да причинят дълготрайни вреди на природата и на човешкия организъм. Има съмнения, че влияят на размножителните способности у човека и могат да предизвикват някои видове рак.

Проучване на Германската агенция за защита на околната среда от миналата година откри наднормени количества PFAS в кръвта на деца и юноши. В доклада на агенцията се посочва, че при една четвърт от подрастващите концентрацията на тези вещества в организма е била толкова висока, че "вече не може да се изключи с достатъчна сигурност въздействието им върху здравето".

Бизнесът критикува предложението

Петте държави представиха съвместното си предложение пред ЕСНА в началото на януари. През март ЕСНА ще провери дали предложението е съвместимо с европейското законодателство. Ако това е така, то ще бъде анализирано от учени и резултатите ще бъдат предадени на Европейската комисия. В крайна сметка 27-те държави членки на ЕС ще трябва да решат дали да забранят химикалите. Процедурата ще продължи години и забрана може да бъде наложена най-рано през 2025 година.

Вносителите на предложението предвиждат на бизнеса ще бъде даден срок от 1,5 до 12 години, през който да се заместят въпросните химикали с алтернативи. Германската асоциация на химическата промишленост разкритикува това предложение. Според нея веществата и тяхната употреба трябва да се разглеждат и оценяват поотделно, отбелязва АРД.

"Затова според нас не е уместно да се въведе обща забрана на цялата група PFAS без диференцирана оценка, съобразена с конкретното вещество и приложение." В допълнение към въздействието върху хората и околната среда, при оценката трябва да се вземат предвид и положителните ефекти, и икономическите ползи, смятат от асоциацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари