Кои риби имат опасно високи нива на живак и кои не?

2
Има морски видове, при консумацията на които се повишава живакът в кръвта на човека, което е особено опасно за мозъка
Има морски видове, при консумацията на които се повишава живакът в кръвта на човека, което е особено опасно за мозъка

Има морски видове, при консумацията на които се повишава живакът в кръвта на човека. Плъзва в цялото тяло и е особено опасен за мозъка, пише в "Всеки ден". Тежкото „живо сребро" удря право в мозъка. Особено опасни са трупащите живак в тялото си риби за бременни жени, за кърмачки - съответно за плода и бебетата, както и за малките деца.

При повишена консумация на по-живачните риби обаче, тежкият метал може да се натрупа в кръвта и на възрастните хора, които в повечето случаи страдат от различни хронични заболявания.

Проблемът може да се избегне лесно, като се заложи на избирателното, правилно хранене с рибни продукти. Вече е известно кои точно риби вкарват най-много живак в човешкия организъм и трябва да не се набляга много на тях. Ясно е и в кои няма от течния метал. Важно е да знаем кои речни и най-вече морски деликатеси да избягваме и кои да присъстват често на трапезата. Така пак ще имаме отличен източник на протеини и на здравословни мазнини, които понижават холестерола и подобряват цялостното състояние на организма, но без да се тъпчем с живак. „Проблем има.

Всеки тип риба съдържа проследими количества живак. За по-голям процент от хората това минимално количество не оказва негативен ефект. Някои риби обаче съдържат много повече живак - достатъчно, за да се увреди например бебето в корема на майката", коментира микробиологът Петър Донков. Експертът предупреждава, че и малките деца - под 6-7-годишна възраст, също трябва да избягват опасните риби.

Нивото на живак в кръвта може рязко да се увеличи и при възрастни хора, като доведе до проблеми с бъбреците и мозъка, категоричен е той. Големите риби съдържат повече живак, поради факта, че живеят по-дълго - имат повече време да го натрупат в телата си. От популярната у нас риби с най-много живак са акулата и рибата тон - със сигурност и тази в консервите.

С високо съдържание на тежкия метал са и любимите ни лефер и лаврак. По-умерени с „живото сребро", но го имат, са шаранът, треската, костурът, омарите.

Почти без живак са аншоа, сом, писията, мидите, стридите, калмарите, скаридите. За щастие най-често слаганите на софрата у нас риби също са почти без живак - скумрията, пъстървата, херингата, бяла риба, както и най-модерната - сьомгата, посочва специалистът.

 

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари