Как ГЕРБ, ДПС и БСП бламираха бюджета

0
„Ами, да, ще се сгодим - партиите на статуквото. Точно така ще направим”, заяви Йордан Цонев от ДПС
„Ами, да, ще се сгодим - партиите на статуквото. Точно така ще направим”, заяви Йордан Цонев от ДПС Видео: NOVA

Наложи се да бъде свикан Председателски съвет

Нов сблъсък между стари и нови партии. Този път причина стана гласуването на актуализацията на парите за пенсии, обобщава ситуацията NOVA. Стигна се до абсурда залата да приеме няколко различни предложения за допълнителните надбавки. В крайна сметка депутатите решиха- минималната пенсия става 370 лева, а втората година майчинство се вдига до 650 лева месечно.

Актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, с която се предлага увеличаване на пенсиите, доведе до пълен хаос и объркване в зала.

С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше приета приходна част, която не съответства на предложената разходна и е с 200 млн. лева допълнително от предвиденото. 

След Председателски съвет заседанието продължи. След това веднага беше прието предложението за приходната част и на ГЕРБ, което се различава и от това, гласувано в комисия, и от това на ДПС.

„Двете приети предложения на ГЕРБ и на ДПС не са идентични. Те не могат да бъдат обединени”, попита Мартин Димитров от „Демократична България”.  

„От името на парламентарната група на ИТН предлагаме да се прекрати заседанието. В тази зала има мнозинство - БСП, ГЕРБ и ДПС. Може да свикаме извънредно заседание и да ви приемем кабинет, който се надявам тази вечер в 17 ч. БСП, начело с Корнелия Нинова, да предложи”, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

„ Ами, да, ще се сгодим - партиите на статуквото. Точно така ще направим”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Когато дойде моментът да се увеличат доходите на българските пенсионерите - вие станахте за резил пред цялата държава”, каза Иван Иванов от БСП.  

„Ясно е, че коалицията БСП, ГЕРБ и ДПС иска да взриви бюджета”, заяви Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Карате със 150 км срещу една стена. Резултатът е, че излизате и казвате: „Вие защо си подкрепяте вашето предложение? Ами, защото е наше”, обясни Биков.

Предложението на ДПС включва 200 млн. лв. допълнително. От Движението настояват за краткосрочни помощи за всички  пенсионери от по 120 лв.  допълнително за октомври, ноември и декември. Това на ГЕРБ е подобно, но сумата, която те предлагат, е по 100 лв.

„Най вероятно ще получите тези 120 лв., но за сметка на това вашите деца, внуци и всички останали ще трябва да плащат дълга на България”, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

„Ако Народното събрание реши да си измисли приходи, които не съществуват и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността. Ако тези приходи ги няма, това е равносилно на взривяване на бюджета”, каза финансовият министър Асен Василев.

Василев предупреди депутатите, че ако всички предложения бъдат приети, то при гласуването на големия бюджет трябва да решат кои пера да бъдат ощетени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари