Кои храни може да ядем без притеснение преди сън

0
Съветите на руския диетолог д-р Юлия Панова
Съветите на руския диетолог д-р Юлия Панова Снимка: iStock

Много хора изпитват потребност от консумацията на храна, непосредствено преди лягане

Според руския диетолог д-р Юлия Панова, в тази част от денонощието можете да похапвате ядки и термично обработени зеленчуци, но в идеалния случай трябва да се стремите към избягване на похапването след вечеря.

По-специално, можете да успокоите чувството на глад с чаша топло мляко, в което е разтворено малко количество мед. Можете също да похапвате с млечни продукти.

Обикновено диетолозите препоръчват консумацията на чаша кефир, неподсладено кисело мляко или няколко супени лъжици извара – те съдържат протеин, който утолява чувството на глад“, отбелязва д-р Панова, цитиран от Actualno.

Същевременно лекарят предупреждава, че за хората с чревни заболявания, склонност към подуване на корема и други храносмилателни проблеми, млечно-киселите продукти не са добър вариант. Тези храни стимулират ферментацията и допринасят за дискомфорт в стомашно-чревния тракт.

Д-р Панова препоръчва и консумацията на варени зеленчуци, с изключение на зелето, което засилва чревната подвижност и пречи на нормалния сън.

Можете да хапнете няколко супени лъжици зеленчукова яхния или винегрет“, споделя диетологът.

Освен това експертът препоръчва и още един вариант за хапване преди лягане - порция до 15 грама ядки, авокадо и не много сладък банан.

Д-р Панова подчертава, че десертите, пикантните храни и солените закуски категорично не са подходящи за хапване преди лягане.

Като цяло, според нея, е необходимо да се изгради диета по такъв начин, че да има пауза между вечерята и съня - период, в който тялото може да издържи без храна.

"По-добре е тялото да си почине и е препоръчително да издържи на глад четири часа преди сън."

Експертът е на мнение, че това е възможно, ако в храната присъства достатъчно количество протеин.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари