Кои хора трябва да внимават с яденето на диня?

4
Странични ефекти от консумацията на много диня
Странични ефекти от консумацията на много диня

Странични ефекти от консумацията на много диня

Плодовете, включително динята, са важна част от нашата здравословна диета, защото са богати на витамини, минерали и полезни антиоксиданти. Динята е чудесен източник на витамини А и С, както и на антиоксиданта ликопен, който предпазва от рак и е полезен в борбата със сърдечните болести. Обаче, не бива да се прекалява с консумацията на диня, защото може да доведе до нежелани странични ефекти, пише Актуално.

Странични ефекти от консумацията на много диня

Въпреки многобройните ползи за здравето, прекаляване с консумацията с диня може да причини някои нежелани ефекти.

Проблеми с храносмилането

Сред храносмилателните проблеми са коремно неразположение, газове, подуване, диария поради високото съдържание на FODMAP.

FODMAP е акроним и буквално означава “ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и пилоиоли”.

Специалистите по хранене обикновено предписват диета с ниско съдържание на FODMAP на хора със синдром на дразнимото черво, проблеми с храносмилането, които се характеризират с подуване, газове, диария.

Освен това, високото съдържание на FODMAP може да причини симптоми подобни на синдром на дразнимото черво и да предизвикат гастроезофагеален рефлукс при здрави хора.

Динята се счита за храна с високо съдържание на FODMAP, защото съдържа много фруктоза. Фруктозата е монозахарид - или проста захар - която може да причини подуване или дискомфорт, ако се консумира в големи количества.

Макар високото съдържание на FODMAP в динята да причинява храносмилателни проблеми при хора чувствителни на фруктоза, не очаквайте стомашни болки всеки път, когато ядете много диня. Ако страдате от синдром на дразнимото черво, следете за порциите си диня.

Може да повиши нивата на кръвната захар

Освен високо съдържание на FODMAP, динята е с висок гликемичен индекс. Поради това прекалената консумация на този сочен плод може да повиши нивата на кръвната ви захар. Особено внимателни трябва да са хората с диабет.

Гликемичният индекс (GI) на храната е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза /кръвна захар/.

Храните с нисък GI обикновено стимулират по-умерено покачването на кръвната захар, а храните с висок GI предизвикват рязкото ѝ повишаване.

Ето как се класифицират храните според техния гликемичен индекс:

* храни с нисък GI - под 55

* храни със среден GI - между 56 и 69

* храни с висок GI - над 70

Динята се измерва с гликемичен индекс между 72 и 80.

Докато гликемичният индекс измерва как кръвната ви захар реагира на определени храни, гликемичният товар (GL) измерва количеството въглехидрати в храните. Затова гликемичният товар е по-точно средство за измерване влиянието на храната върху нивата на кръвната ви захар.

Според индекса на гликемичния товар храните са:

* храни с нисък GL - под 10

* храни със среден GL - между 11 и 19

* храни с висок GL - над 20

Динята е с нисък гликемичен товар /5-6 на 150 г/, което означава, че независимо от високия ѝ гликемичен индекс, една малка порция диня няма да ви навреди. Ако, обаче, прекалявате с количеството, ще повишите гликемичния товар, което ще покачи нивата на кръвната ви захар.

“Оцветява” кожата ви в оранжево

Макар и рядко, прекалената консумация на диня може да причини жълто-оранжево оцветяване на кожата, наречено ликопенемия, вариант на каротенемия. Ликопенът е едновременно антиоксидант и пигмент, който причинява червеното оцветяване на динята, както и на други плодове и зеленчуци. При прекалена консумация, ликопенът оцветява външните слоеве на кожата и променя нейната пигментация.

Митове за преяждането с диня

* Според някои спорни проучвания един от страничните ефекти е сърдечни проблеми и прекалена хидратация. Но те не са подкрепени с научни доказателства.

* Според други спорни хипотези съдържанието на калий в динята може да причини хиперкалемия. Това е термин, който се отнася до увеличаване на съдържанието на калий в кръвта и води до забавяне на сърдечния ритъм, намаляване на кръвното налягане, мускулна слабост и неравномерно сърцебиене. Трябва, обаче, да изядете цяла диня, за да превишите препоръчителната доза калий на ден. Още повече, изследванията сочат, че хора без проблеми с бъбреците, се адаптират към прекомерната доза калий, като го изхвърлят чрез урината.

И все пак, хора със сърдечни проблеми, заболявания на бъбреците, черния дроб и диабет тип 1, може да изпитват затруднения да се справят с излишъка от калий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари