Кои да българите, заподозрени в шпионаж?

0
Задържаните  във Великобритания не се признават за виновни
Задържаните във Великобритания не се признават за виновни Видео: bTV

Задържаните във Великобритания не се признават за виновни

Трима български граждани са заподозрени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия.

Според обществената телевизия Би Би Си сънародниците ни се намират в предварителния арест в Лондон от февруари. Но частният британски телевизионен канал Скай Нюз съобщава, че тримата са били пуснати под гаранция.

Лондонската полиция, към която се обърнахме за коментар, отказва такъв към момента, информира bTV.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова. Те са работили и живели във Великобритания от години.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи, каквато е обичайната практика.

Научавам практически от Би Би Си. Ние сме проверили в информационните масиви на посолството имената, които фигурират в медиите, на какво съответстват. Действително отговаря на истината информацията, че някои от тези хора са били в наши изборни комисии. Господин Джамбазов е бил председател на СИК през 2021 година в Илинг, а госпожа Катрин Иванова е била член на комисия пак 2021 г. Но и двамата не са излъчени като представители на държавата, а са излъчени от общността“, уточни Райков.

Срещу тримата са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват „неправомерно“, знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Русев е имал бизнес контакти в Русия. Той пристигнал във Великобритания през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Катрин Иванова и Бисер Джамбазов се установяват във Великобритания също преди около десет години, ръководели са обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително и езикови курсове.

Двамата са участвали в избирателни комисии тук на предходните български избори.

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон, но в момента е ясно, че за последно са били пред съдия на 31 юли. По неофициална информация те не са се признали за виновни по обвиненията.

Софийската градска прокуратура съобщи, че също води разследване срещу тримата за престъпление срещу държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    до 1
    глупако, не си виждал "правосъдието" в англия - където убийци и насилници ги пускат, жени, понеже са красиви, а убиват хора на пътя ги пускат на свобода... много зависи... тея ако са ги нарочили, понеже даже не са английски граждани могат да ги накажат за някъкво назидание и пропаганда "вижте ни хванахме Руските шпиони, вижте, че има Руски шпиони, които живеят под носа ви, плашете се глупави западняци и слушайте още пропаганда".
  • -3
    7
    Петров&Боширов
    Ей тез юнаци ли прибраха, познаваме ги, много хубаво слънчогледово семе вземахме от тях, в рубли плащахме естествено, ама всичко си беше редовно. Хубаво беше семето, 'убав матрял' дет се вика, сега като ходим на екскурзия по Албиона ще трябва да люпим румънско тиквено семе!
  • -6
    6
    вгъZродена мутра
    Таман ги даваха тия красавци по новините. Те самите са отказали да бъде информирана българската държава за тяхното задържане. Резила е бил много голям! При обиск в жилищата им са намерени фалшиви международни паспорти, оръжия и други шпионски атрибути. Тепърва ще излизат много факти по случая. Също така са участвали в изборни комисии и няма да е изненада ако се установи, че на тях да се дължи големия брой гласове за Възраждане от Обединеното кралство.
  • -14
    5
    Редактор
    Публикацията е отпреди час. Няма даже 40 прочитания, пък камо ли 40 реални човека които да оценяват всеки коментар.
  • -17
    4
    квииик
    активирахме трол фермата и удариха за минута 40 минуса :D КЕФ! Ударете 200! Знаем, че можете, виждали сме го! Идеално се вижда разликата между трол ферма и реални хора, по минусите...по минусите ще ги познаете :D Бройки на плюс/минус от порядъка на 30 в този сайт се постигат само след поне 2 дни престой като топ новина. Има ли 30 +- в публикация от същия ден значи трол фермата ги е поставила. Много силно доказателство, че има действаща руска трол ферма в България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари