Заподозрените в шпионаж българи са арестувани още през февруари

1
Те са се изправили пред Наказателния съд на Англия и Уелс
Те са се изправили пред Наказателния съд на Англия и Уелс Снимка: BBC

Те са се изправили пред Наказателния съд на Англия и Уелс

Арестуваните в Обединеното кралство българи 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са задържани още през февруари по Закона за държавната тайна.

На 31 юли и днес обвинените са били изправени пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс (Old Bailey) във връзка с мярката им за неотклонение и е било решено да останат в ареста "до бъдеща дата", информира bTV.

Българите би трябвало да бъдат изправени през септември или януари 2024 г. пред същия съд в Лондон, като още не са обявили дали се признават за виновни по обвиненията, или се смятат за невинни.

Тримата са обвинени, че са притежавали документи с невярно съдържание - паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Те бяха задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Тримата са работили и живели там от години. Двама от тях са участвали в избирателни секции по време на вота в чужбина.

На 8 февруари са били арестувани общо пет души. Двама от тях - 31-годишен мъж и 29-годишна жена от Северен Лондон, не са получили обвинения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Замислен
    Кой ли подава имена и данни за български политици,журналисти и общественици в сайта миротворец ? И с каква цел ? Кой ли ? Я да се сетим като помислим заедно.
  • 8
    1
    Русенец
    Оказа се, че са арестувани по донос на "журналиста" Христо Грозев. Вече са освободени. Кой ли е тук предателят?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари