Как са действали българите, обвинени в шпионаж за Русия?

0
Тримата арестувани във Великобритания българи остават в ареста
Тримата арестувани във Великобритания българи остават в ареста Снимка: BBC NEWS

Тримата арестувани във Великобритания българи остават в ареста

Разследващият журналист Христо Грозев отрича да е подавал сигнал в българската прокуратура за тримата българи, разследвани във Великобритания и у нас за шпионаж в полза на Русия.

Тримата задържани на Острова – Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, остават в ареста, информира bTV.

От Скотланд ярд са открили фалшиви прескарти и брандирани дрехи на две известни телевизии. Смята се, че дегизирани като телевизионен екип, тримата обвинени са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.

Групата е използвала и апартамент в близост до военновъздушната база „Норхолт“.

Медиите на Острова коментират и участието на обвинените в българските избори зад граница от 2015 г. насам. По неофициална информация на bTV двама от тях са свързани с партия „Възраждане“, а един – с БСП. Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира хипотезата за възможност за злоупотреба с лични данни.

За „мозък“ на операцията се посочва 45-годишният Орлин Русев.

Близка до Бисер Джамбазов и Катрин Иванова:

„Предполагам, че има нещо такова, свързано с търсене на хора. Може би наистина е свързано с Външното министерство, защото знам, че имат връзки на високо ниво, каквото и да значи това, в България. Знам, че и тук разполагат с много връзки. Знам, че винаги, когато стане нещо напечено, се звъни някъде на някого да оправя“, каза жената, пожелала анонимност.

От Софийската градска прокуратура съобщиха вчера, че още през месец март са започнали разследване по глава I от Наказателния кодекс срещу тримата за шпионаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Дора Петрова
    За какво служат фермите за тролове?
  • 1
    2
    само не разбрах
    какво точно са шпионирали?!?
  • 2
    1
    Дора Петрова
    Не са от коалиция "ВЪН от ЕС и НАТО".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари