Кое е най-често срещаното мъжко име у нас

2
Любопитен факт е, че най-малката община в страната е с най-много мъже като съотношение с жените
Любопитен факт е, че най-малката община в страната е с най-много мъже като съотношение с жените

Кои са „най-мъжките“ населени места?

Колко и какви са мъжете у нас, как са разпределени в страната, раждат ли се достатъчно момчета и кои са най-популярните мъжки имена – отговори на тези въпроси дават от БТА по повод днешния Световен ден на мъжете – 5 ноември.

Празникът се отбелязва от 2000 г. през първата събота на ноември, по инициатива на фондацията на Михаил Горбачов и с подкрепата на организациите на ООН с централа във Виена, Австрия.

Мъжете са по-малко, но по-инициативни

Последното преброяване населението на страната към 7 септември 2021 г. установи, че от общо 6 519 789 души, мъжете са 3 136 262 (48,1 на сто), а жените - 3 383 527 (51,9 на сто), или на 1000 жени се падат 927 мъже. Спрямо предишното преброяване през 2011 г. съотношението мъже-жени е малко повече в полза на жените - тогава жените са били 51,3 на сто, разказа за БТА Магдалена Костова – директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт (НСИ), потърсена за коментар по повод днешния Световен ден на мъжете. По думите й това може да се обясни с по-ниската продължителност на живота при мъжете, което е тенденция в целия свят, не само за България.

Същевременно мъжете работодатели са два пъти повече от жените, показват актуални данни от изследвания на Института по философия и социология (ИФС) към Българската академия на науките (БАН). Работодателите сред мъжете са 6,2%, а при жените този дял е 3,6%, разказа за БТА проф. д-р на социологическите науки Емилия Ченгелова - директор на ИФС-БАН, потърсена по повод Световния ден на мъжете. По думите й мъжете формират по-висок дял (16%) в сравнение с жените (12,7%) и от самонаетите лица. 

Във всички области на страната жените са повече.

Кои са „най-мъжките“ населени места?

Макар и далече от Хайтовите „Мъжки времена“, у нас все още има „мъжки“ населени места. Сред тях се открояват общините Трекляно и Белене, както и селата Пъстрогор и Куделин.

Интересно е, че най-малката община в страната - Трекляно (Кюстендилска област) е с най-много мъже като съотношение с жените – от 434 души 227 са мъже, а жените са с 20 по-малко, разказа още за БТА директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова. Село Пъстрогор в общината е с 249 мъже и 60 жени, като в него има бежански център и може би затова мъжете са повече, коментира експертът. В общинския център село Трекляно има 101 мъже и 94 жени.

Експертът посочи, че в село Куделин (община Брегово) от общо 229 жители 168 са мъже.

Община Белене е втората община с най-много мъже на 1000 жени. Там от 7803 души, 4043 са мъже и 3760 – жени, посочи Магдалена Костова. Други подобни общини са Антоново (област Търговище), Маджарово (област Хасково), Невестино (отново област Кюстендил). В община Руен (област Бургас) мъжете са с един повече от жените – 13 193 на 13 192.

В България се раждат повече момчета 

Като интересна тенденция Магдалена Костова от НСИ отбеляза, че в България се раждат повече момчета, но постепенно в по-високите възрастови групи започват да преобладават жените. За 2022 г. все още няма национални данни за раждаемостта, но през 2021 г. в страната са регистрирани 59 069 родени деца, като от тях 58 678 (99,3 на сто) са живородени. Броят на живородените момчета (30 073) е с 1 468 по-голям от този на живородените момичета (28 605), или на 1000 живородени момчета се падат 951 момичета, каза Костова. Запазва ли се тенденцията и в страната, провериха кореспондентите на БТА.

Най-често срещаното мъжко име

Най-често срещаното мъжко име у нас е Георги, а най-предпочитано за новородените - Александър.

По данни на НСИ за 2021 г. личните имена на мъжете са над 30 хил., а на жените - близо 40 хиляди. Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги - 152 хил., Иван - 140 хил., и Димитър - 111 хиляди. Следват Николай - 91 хил., Петър - 66 хил., и Александър - 60 хиляди. 

За поредна година най-предпочитаното име сред новородените момчета през 2021 г. е Александър, като с нелеката съдба да бъдат "защитници на мъжете" (гр. alexandros) са орисани 938 бебета. При новородените момчета наред с традиционните имена Георги – 832 бебета, Димитър, Иван и Калоян, преобладават нехарактерни за българската традиция имена като Мартин – 783 бебета, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе като Борис, Симеон, Самуил. 

И преди десет години, и сега, в топ 10 имена на момчета, родени през 2011 г. и 2021 г., най-предпочитаните от българите имена са Александър, Георги и Мартин. През 2011 г. популярното име Иван е било четвърто в класацията на любимите имена, но десет години по-късно вече е изместено от Калоян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  2
  Статистика или дискриминация?
  Не сте показали и на останалите етноси в България статистика с личните имена. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика. Разграничаването на отделните етноси се базира на няколко основни признака: език; етническа територия; икономическа база; етническо самосъзнание; културни особености.
 • 5
  1
  Сребролюб Мангизлиев
  Тука наблизо има една детска градина и даскалицата често подвиква: Антъни, Никълъс, Стивън (кръстен на дядо му Стоян) , Никол (т'ва пък е женско)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари