Всяко трето семейство у нас е от 1 човек

0
В 78% от българските домакинства не живее нито едно дете
В 78% от българските домакинства не живее нито едно дете

В 78% от българските домакинства не живее нито едно дете

Най-многолюдни са домовете в Пловдив и в Сливен, там има по над 150 домакинства с по 6 и дори повече деца

Средното българско домакинство се състои от едва 2,2 души. Това сочат данните от последното преброяване у нас, проведено през септември 2021 г. Огромният обем информация, получен от статистическия институт при преброяването, продължава да се обработва и анализира.

Данните, които показват спада при средния брой членове на едно българско домакинство, бяха публикувани от НСИ в сряда.

Преди век средното българско домакинство се е състояло от 5 члена - това показва преброяването от 1900-ата година. В началото на ХХ век у нас е имало едва 663 хиляди домакинства. А сегашното последно преброяване установява, че домакинствата у нас са 2,8 милиона Но те са все по-малобройни.

Твърде големият брой самотно живеещи у нас влияе върху новия профил на средностатистическото българско домакинство.

При последното преброяване се оказва, че хората, които живеят сами, са 35,8% от всички домакинства, т.е. всяко трето е едночленно. Този дял се увеличава с около 5 процентни пункта в сравнение с предходното преброяванепрез 2011 г. Двучленните домакинства са 29,4% от всички, но техният дял почти не се променя спрямо 10 г. по-рано.

Делът на едночленните не е равномерно разпределен из страната и не е свързан с това дали става дума за голям областен град или по-малък.

Най-много са самотно живеещите хора в столицата - там едночленните домакинства са 42,6% от всички. Но следват Монтана с 37,3%, Варна и Русе с по 36,9%. Най-малко са самотниците в Благоевград - 28,7%, и в Кърджали - 29,7%.

Другият тревожен тренд от гледна точка на демографията е, че в 78% от българските домакинства не живее нито едно дете под 16-годишна възраст. Този процент непрекъснато се увеличава през последните десетилетия. Например през 1985 г. само в 59,2% от българските домакинства не е имало дете.

Най-многолюдни са семействата в Сливен и Пловдив. Независимо че и в двете области средният брой членове на едно домакинство не надминава много средния за страната, в тези области има над 150 семейства с 6 и повече деца и по над 250 семейства с по пет деца, показват данните.

Сравнително повече, отколкото на други места в страната, са и домакинствата с по 4 и с по 3 деца.

В София има само 54 домакинства, които отглеждат 6 деца, а 71 семейства имат по пет.

В унисон с тенденцията за застаряване на населението средната възраст на главата на домакинството се е увеличила между последните двепреброявания.

Главата на домакинството е лицето, което се самоопределя за такова. През 2011 г. средната възраст на тези хора е била 53 години и 6 месеца, докато през 2021 г. се е повишила до 56 години. В малко над половината от домакинствата в страната главата на семейството е икономически активен човек, т.е. не е безработен.

Независимо от негативните тенденции България не се различава съществено от показателите на Европа по отношение на домакинствата, показва сравнението с данните на Евростат.

Например 40% от жените на над 65-годишна възраст в ЕС живеят сами, както и 20% от мъжете на тази възраст.

В България процентът е почти равен на средния за Европа, повече са самотните възрастни във Франция, Финландия, Унгария и още 10-ина страни.

В ЕС всяка 10-а икономически активна жена е сама и без дете

Процентът на жените и мъжете между 28- и 49-годишна възраст, живеещи сами и без деца, е съответно 10,2% и 17,2%. У нас тази статистика засега не е толкова стряскаща - само 4% от жените и 8,5% от мъжете на тази възраст в България живеят сами и без деца.

Страната ни обаче е на задни позиции по отношение на самостоятелността на младите.

В ЕС средно 11 на сто от жителите между 18 и 24 години живеят самостоятелно

В България този дял е само 7%.

Рекордьорът е Швеция, където 71,7% от момичетата на възраст между 18 и 24 г. живеят самостоятелно, а при момчетата са 81,9%.

Другият феномен в ЕС, който важи с пълна сила и за България, е, че самотно живеещите родители са предимно жени - те са 6 пъти повече, отколкото мъжете.

Средно в европейските страни 6% от жените между 25 и 49 г. отглеждат сами детето/децата си, докато мъжете в такава ситуация са само 1%.

В България съотношението е почти същото, само че процентът на жените е 3,4 на сто, а на мъжете - 0,6%.

Швеция се отличава и в това отношение - както в повечето северни страни и там делът на хората, които отглеждат децата си без партньор, е сравнително висок. Само че съотношението между жените и мъжете не е чак толкова голямо - жените са 8,7%, а мъжете - 4,7%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Красимир
    Русе-обезлюден град на свободния дух, със самотно живеещи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари