КНСБ: Над 40% от работещите у нас получават заплата до 1000 лева

1
12% от населението притежава собствен бизнес
12% от населението притежава собствен бизнес

12% от населението притежава собствен бизнес

Отдавна се изработва повече, отколкото се получава. Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева. Нискоквалифицираните работници се увеличават паралелно с ръста на МРЗ. Трудът догонва ценовите равнища. Механизмът на увеличение на минималната заплата трябва да се промени - да се вземат предвид 6-8 месеца от тази година, а не от миналата. Това каза Пламен Димитров от КНСБ за "Твоят ден" по NOVA.

По думите му между 10 и 12% от населението притежава собствен бизнес.

"Ръстът на МРЗ ще бъде малко под 20%. Не е толкова рекордно, имали сме подобни проценти. Увеличението в ЕС на 10 членки е над 20%. 3 от тях пък имат над 30% ръст. Към момента увеличението е напълно логично, ще даде възможност за допълнителна конвергенция на доходите на над 1,5 млн. българи", заяви той.

От своя страна Васил Велев от АИКБ уточни, че в някои сектори средният ще бъде по-малък от минималния доход. "Вариант е да се плащат еднакви заплати на всички или да се плаща в сивия сектор - в брой. МРЗ трябва да се изработи, не бива да се увеличава административно", смята той.

Според него МРЗ трябва да се договаря по икономически дейности.

"Имаме голяма диференциация на средните заплати в различните сектори. В IT сектора е над 4000 лева, в енергетиката и финансите средно 3000, в туризма и охранителния сектор - около 1000. Сумата на минималната работна заплата се получава от средната заплата за последните 4 тримесечия. След това се дели на 2, така се получава около 900 лева. При по-динамичните икономики, между 30-40% е съотношението между минималната заплата и средната", коментира Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Комунизма фалира
    И като не произвеждат нищо, колко да получават? Само при комунизма даваха заплати без да работиш, ама той фалира! На тези 40% работата им е по цял ден да висят на едно бюро, да зяпат във фейсбук, и да прехвърлят един лист хартия от папка А, в папка Б... При капитализма правилата са прости - вземаш толкова, колкото полезен продукт произведеш... Тея нищоправци в държавната администрация искат някой друг да се гърби и да им заработва парите за заплатите, а на тях бюрократите всяка година по два пъти КНСБ да им увеличава заплатите за да си клатят краката на бюрото... Цялата държавна адмиинстрация трябва спешно да бъде съкратена и заменена с електронни услуги по интернет... В 21 век, когато навсякъде има интернет и смартфони - да ми държиш някакви лелки да попълват по 1 час един лист е безумие....
  • 4
    1
    мм
    това е реалноста и 1 милион пенсионери с минимална пенсия покажете това депутатите които все едно не живеят в тази страна
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари