Кметове от Русенско: В коя европейска столица угасиха уличното осветление?!

3
Сметките на село Басарбово са 4 пъти по-високи, но гасенето на уличното осветление не е решение, заяви Николай Колев
Сметките на село Басарбово са 4 пъти по-високи, но гасенето на уличното осветление не е решение, заяви Николай Колев Видео: Русе Медиа

Кметове и зам.-кметове на общини в Русенска област споделиха, че от години са започнали да работят по намаляване на разходите за ток, но скокът на цените на електроенергията се е оказал непосилен

На срещата си с депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и проф.Михаил Илиев в Русе представителите на местната власт извадиха конкретни данни за драстичното покачване на сметките, информира Русе Медиа.

Единствено зам.-кметът на Русе Магдалина Илиева бе по-умерена в изказването си, предвид факта, че партията на кмета Пенчо Милков – БСП, в момента е част от управляващата коалиция. Тя сравни мерките за справяне с енергийната криза, предложени от ГЕРБ, с лекуване на симптоми, докато действията на правителството са лекуване на причината. Илиева обясни, че компенсации за високите сметки ще има, макар и с месец-два закъснение, а община Русе търси решение заедно с малките населени места, като се вземат трайни мерки. В случая тя визира изграждането на фотоволтаици по общинските сгради, които да пестят ток.

Кметът на русенското село Басарбово Николай Колев бе доста по-директен и определи проблема като държавен. Сметките на Басарбово са 4 пъти по-високи, но гасенето на уличното осветление не е решение. Още повече, че такова нещо няма никъде в Европа.

Зам.-кметът на Ветово Димитър Денев смята, че трябва да се подпомогнат структурите, които обслужват обществения интерес и не реализират печалба. Във Ветово освен липсата на бюджет се налага да се плаща и дълг от 1,2 млн.лв. заради неодобрен европейски проект, за което вървят дела между общината и съответната фирма. Денев поиска законодателни промени, които да не позволяват на съдия-изпълнител да запорира сметки, преди да са приключили окончателно съдебните дела.

В Две могили кметът Божидар Борисов също цитира какви сметки за ток е плащал преди и сега. Общината е започнала да предприема различни мерки за икономии на тока още преди кризата, но не са успели да газифицират всичко. „Ако се стигне дотам, ще режем от спорт и от култура, въпреки че не искам, но няма да спираме уличното осветление, защото това е важно за сигурността на хората. Ако не се насочат средства за компенсиране към социалните дейности, ще се наложи да затворим общинското предприятие, което осигурява топъл обяд и ще оставим 400 души без храна“, каза Борисов. И за пореден път постави въпроса да се освободят общините от задължението да поддържат уличното осветление, защото не го ползват само гражданите, а се плаща от техния джоб.

Зам.-кметът на община Бяла Евгени Димов също сподели, че от 5 години общината е започнала оптимизация на уличното осветление, а в отоплението се е ориентирала към газ. Въпреки значително намалената консумация на електроенергия сметките за ток с новите цени са много високи.

При община Ценово също скокът е драстичен – от 16 000 лв. за декември 2020 г. на 45 000 лв. за миналия месец. Въпреки това уличното осветление няма да се спира, но също поискаха преференции за общините.

От Сливо поле се оплакаха от 5 - 6 пъти по-високи сметки за ток, което в крайна сметка е довело и до въвеждане на частични икономии в уличното осветление.

Кметът на Иваново Георги Миланов постави въпроса за изискваното авансово плащане на сметката за ток за следващия месец. Това утежнява сумите, които общините трябва да плащат. Той поиска поне в сегашната криза това да отпадне, тъй като без бюджет тези средства биха могли да се насочат другаде, където са нужни.

Високите сметки за ток се оказаха проблем за храмовете в Русенската епархия и за болниците в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Русенец
    До 7: Нали налагахте санкции на Русия? Нали я наказвахте? Нали се радвахте на мерките, предприети от ЕС? Е, какво стана сега? Видяхте ли сега, кой - кого санкционира?
  • 7
    8
    Кмет като мед
    Кметът на Иваново Георги Миланов е NUMERO UNO!!! Най-честния кмет - пример за подражание. Верен на партията до края и /или поне до края на лапането/
  • -2
    7
    БГ
    Цените са заради малкото педерастче Путин. Тук мирише на възраждански мангал от орките на коцето копейкин.
  • 3
    6
    До 5:
    Цените на електроенергия и газ са такива в цяла Европа благодарение на ЕК, международния икономически форум в Давос и простотията наречена *зелена сделка*. Целта е едни богати чичковци-чифути да забогатеят още повече за наша сметка! Затова мястото на България е извън НАТО, ЕС, ООН, МИФ и СЗО! Казва се BG_exit!
  • 7
    5
    русенец
    Цените на електроенергия и газ са такива в цяла Европа. България няма как да прави изключение. Цената на тока определя и цените на стоки и услуги. След като си управлявал 12 години, сега да се опитваш да вменяваш вина на тия, които управляват от 2 месеца е цинично. За Десислава Атанасова това е нормалното и състояние. Интересно е как човек като професор Михаил Илиев се е поставил в услуга на мутренското управление. Жалко за професора! И за кметовете! Това за жалки хорица! Защо никой от журналистите не постави пред "загрижените" в залата простичкия въпрос: ЗАЩО ЗА 12 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НЕ ИЗГРАДИХА ПОНЕ ЕДИН РЕАКТОР ОТ 1000 МЕГАВАТА? АКО ГО БЯХА НАПРАВИЛИ, СЕГА НЯМАШЕ ДА СЕ РАЗПРАВЯМЕ ЗА ЦЕНИ НА ТОКА, СТОКИ, УСЛУГИ И УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ! ТЕ 12 ГОДИНИ СИ ЧОПЛИЛИ НОСА И ПЪЛНИЛИ ШКАФЧЕТА, А СЕГА ИЗЛИЗА, ЧЕ ДРУГ Е ВИНОВЕН!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари