Кмета не взе 1 500 000 евро за чистия въздух на Русе

2
На 30 Юни изтече срока за ...
На 30 Юни изтече срока за ...

На 30 Юни изтече срока за кандидатстване по т.н. „меки мерки“ по оперативна програма „Трансгранично сътрудничество България – Румъния 2014 -2020 г.“ . Преди броени дни делегация на „Бъдеще за Русе“ посети управляващият орган в гр. Калъраш – Румъния и се запозна с условията за кандидатстване по програмата.Оказа се, че на Община Русе са предоставени идеални възможности за кандидатстване по няколко направления с които биха се решили неотложни проблеми на Русенци. 

Най-важният от тях – мониторинг върху замърсяването на атмосферния въздух можеше да бъде решен с осъществяването на мобилна лицензирана лаборатория, обслужваща Русе и Гюргево.  

Припомняме, че замърсяването на града с амини и тежки метали – кадмий, олово и никел не подлежи на замерване, тъй като в България няма лаборатория с възможност да ги измерва. Вторият – разрухата на културното наследство и паметниците на културата също можеше да бъде решен.

В обявения в поканата за участие срок 30 Юни, Община Русе не е представи нито един проект. Предвиденото финансиране на проект за „меки мерки“ е от 250 000 евро до 1 500 000 евро

Защо, след като в общината дори има на щат заместник кмет, който се занимава само с „усвояването “ на пари от европроекти? Явно от чистотата на атмосферния въздух и от сградите – паметници на културата близките до общинската управа фирми няма как да печелят.

И още един въпрос: Вярно ли е, че т.н. кмет беше награден с някаква награда за „привличане“ на пари от еврофондовете?

Май ще излезе вярна приказката, че проектите финансирани по оперативните програми се разработват така: Събират се ортаците, които са дали пари за предизборната кампания на управниците, казват кой още не си е върнал парите  и почват да мислят – от коя програма да ги „одерат“. Разбира се с наша помощ, на всички Русенци – 15% от нея се плащат от общинския бюджет.

–––––––––––––––––––––

Ето част от текста на допустимите за финансиране мерки (копирани от поканата):
„Измерване/мониторинг на параметрите на околната среда, които са важни за ранното предупреждение и прилагането на ефективни мерки (например: нива на емисиите, чистота на водата, анализ на почвата, водни проби и т.н.), чрез съвместно закупуване на оборудване и съвместна оценка на резултатите.“
„Реконструкция на културната инфраструктура, възстановяване и популяризиране на културните паметници на базата на съответните трансгранични стратегии/концепции.“

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари