Пламен Стоилов: Екологията е изключителен приоритет, пари няма да се пестят, а ще се харчат разумно!

0
Общината поставя филтри на комините в квартала с най-мръсен въздух
Общината поставя филтри на комините в квартала с най-мръсен въздух Видео: Русе Медиа

Регистър на всички домакинства и етажни собствености, които горят битови и течни горива и замърсяват с пушещи комини, се изготвя в момента от страна на общината.

Това съобщи на сесията за бюджета кметът Пламен Стоилов в отговор на въпрос на съветника от БСП проф.Николай Михайлов. Пилотно през есента ще се приложат комплексни мерки в квартала с най-голямо замърсяване.

Истината е че се гори безобразно – като почнете от ботуши, парцали, дрехи, всичко, което можете да си помислите. Битовото отопление е виновно за 40 процента от замърсяването на въздуха и трябва да се обединим за решаване на проблема. Ще се извърши мониторинг, които ще определи квартала с най-мръсен въздух в Русе, след което там ще бъдат поставени филтри на комините за сметка на общината и ще бъдат подменени горивни системи“, заяви Стоилов. Най-вероятно това ще се окаже район с ниско застрояване, където има предимно къщи, предава Русе Медиа.

Кметът настоя държавата да си влезе в ролята, тъй като общинските инспектори нямат правомощия да проверят фирмите, които продават горивни материали. По думите му 99 процента се продава мокра дървесина, която пуши, вместо суха. Сурови мерки са необходими спрямо мебелните фирми, които продават отпадъци.

Проведени са разговори с „Овъргаз“, които гарантират разширяване мрежата си в посока на кварталите „Чародейка-юг“, „Дружба 2“, ДЗС и село Николово. Темата е обсъдена и с „Топлофикация“, за да минат възможно най-много домакинства на отопление с газ и парно.

Екологията е изключителен приоритет, пари няма да се пестят, а ще се харчат разумно, за да има ефект. До месец трябва да заработят информационните табла, на които ще се показва качеството на атмосферния въздух . В момента върви актуализацията на програмата, като вземаме от най-добрите практики – Виена. Само че там е въведена от 2003 г. и имат 60 процента подобряване на качеството на въздуха“, заяви кметът. Предвижда се да се закупят и две станции по програма Лайф за измерване на фините прахови частици“, обясни Стоилов.

Кметът бе категоричен, че няма да изтегли жалбата си срещу разпределението на парите Оперативна програма „Околна среда“, тъй като не може само 7 общини да имат нужда от средства за екология.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари