Пламен Стоилов си прави реклама на наш гръб без дори да ни е питал!

2
За подобно поведение моята баба казваше, че това са долни номера от селски вечеринки
За подобно поведение моята баба казваше, че това са долни номера от селски вечеринки

На 21 март 2019 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема: "Създаване на работна група, която да подготви проект на Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Русе" .

По този повод г-н Димитров каза: "Няколко часа след гласуването на партия "ГЕРБ" срещу референдума присъствах на публично събитие заедно с лидера на една партия. В залата влетя член на тази партия и ни прочете от русенските електронни сайтове прессъобщението на кмета Пламен Стоилов, че той и още 7 партии са вносители на материал относно създаването на Наредба за опазване на околната среда. Председателят на партията въздъхна:

„Пламен Стоилов пак си прави реклама на наш гръб без дори да ни е питал!“ За подобно поведение моята баба казваше, че това са долни номера от селски вечеринки. 

В една от комисиите съветник отбеляза, че подписката за референдума е изиграла ролята на Априлско въстание, като е стреснала Високата порта.  По този повод ще си позволя да перифразирам великия революционер Георги Бенковски: "Нашата цел е постигната вече!  В сърцето на тиранина подписката за референдум отвори такава люта рана, която никога няма да заздравей!" 

Уважаеми общински съветници, Уважаеми господин председател,                             

правя изказване относно създаване на работна група, която да подготви проект на Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Русе“.

Чрез подписите си 15 512 русенци поискаха провеждането на референдум за приемане на нормативен акт за опазване на околната среда и за здравна защита под формата на НАРЕДБА за чистотата на атмосферния въздух, водата и озеленяването в Община Русе. На заседание на Общински съвет – Русе и в комисиите се направиха множество неуспешни опити да бъдат убедени съветниците от партия „ГЕРБ“ и кмета Пламен Стоилов, че приемането на такава наредба е законосъобразно действие. Становището на кмета беше жалък опит да се изнасили правото чрез следните неверни твърдения, цитирам:

„В Закона за опазване на околната среда и в Закона за чистотата на атмосферния въздух липсва регламентиране на исканото правомощие относно приемане на нормативен акт за опазване на околната среда от орган на местно самоуправление.“, както и цитирам: „От казаното до тук се налага извода, че предложението за местен референдум е незаконосъобразно, тъй като противоречи на редица законови разпоредби и такива съдържащи се в подзаконови нормативни актове.“

Управляващото мнозинство отхвърли всички искания на гражданите.

Няколко часа след гласуването присъствах на публично събитие заедно с лидера на една партия. В залата влетя член на тази партия и ни прочете от русенските електронни сайтове прессъобщението на кмета Пламен Стоилов, че той и още 7 партии са вносители на материал относно създаването на Наредба за опазване на околната среда. Председателят на партията въздъхна и каза:

„Пламен Стоилов пак си прави реклама на наш гръб без дори да ни е питал!“ За подобно поведение моята баба казваше, че това са долни номера от селски вечеринки.

От внесеното предложение се вижда, че кметът Пламен Стоилов е направил поредния си опит да излъже русенските избиратели и да накаже всички групи общински съветници, които подкрепиха искането на гражданите за провеждане на референдум за такава наредба. Това негово поведение е обида към подписалите се в подписката, към избирателите на БСП, АБВ, ВМРО, Глас народен. То е обида дори и към няколкото хиляди членове на ГЕРБ, които също подкрепиха с подписите си провеждането на референдума.

Ние сме за създаването на такава наредба, пък била тя и по предложение на кмета. За съжаление сме скептици, че тази наредба ще заработи. Скептици сме, защото добре помним митингите от 2013 г. пред Община Русе и исканията на протестиращите. Уплашени от тези искания кметът Пламен Стоилов и съветниците на ГЕРБ създадоха работна група за изготвяне на правилници за работа на „Обществен съвет“ и на „Обществен посредник“. Когато нещата поутихнаха, точно съветниците на ГЕРБ провалиха работните групи и избора на „Обществен посредник“, тъй като техният кмет не желае да бъде контролиран от гражданите.

В една от комисиите съветник каза, че подписката за референдума е изиграла ролята на Априлско въстание, като е стреснала Високата порта.  По този повод ще си позволя да перифразирам великия революционер Георги Бенковски: Нашата цел е постигната вече!  В сърцето на тиранина подписката за референдум отвори такава люта рана, която никога няма да заздравей!

Мариан Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари